Zatvori
Poslovni Puls
25/10/2016

Željko Kardum: Što će Hrvatskoj 20 ministara, jedna Švicarska ih ima 7!

Nakon prošlotjedne maratonske rasprave u Saboru, napokon imamo novu Vladu. Može li se iz sastava Vlade ili rasprave u Saboru vidjeti nešto što je važno za gospodarstvo, o tome je u HRT-ovom Studiju 4 govorio Željko Kardum...

On smatra kako pregovori o koaliciji, a i rasprava u Saboru kasno pokazuje da ekonomija ponovno nije prioritet političara. "Svima su puna usta reformi jer je to općenita imenica koja ništa ne govori", kaže Kardum. Dodaje kako je Andrej Plenković sjajno odradio posao kao diplomat - pomirio je vrlo profesionalno sve strane, ali iz tih ustupaka iščitava kako naglih i radikalnih promjena u gospodarstvu neće biti.

"Trojac Zdravko Marić, Martina Dalić i Tomislav Čorić doista razumiju gospodarske probleme, no to samo po sebi ne govori ništa. Pitanje je koliko i na koji način će oni moći djelovati, s obzirom na odnos političkih snaga u Saboru. Velika većina saborskih zastupnika ne razumije ništa osim ekonomskih floskula, dio ih je povodljiv za samozvanim ekonomskim prorocima, a veliki dio uopće nije svjestan stanja u kojem se Hrvatska nalazi", kaže Kardum.

"Dok su oni raspravljali je li ministrica kulture veći HDZ-ovac od nekog drugog, strani investitori su rizičnost hrvatskog duga podignuli na 226 'basis pointa'", dodao je. "Možete li vjerovati da investitori manju premiju rizika od Hrvatske očekuju čak i na obveznice Srbije?! Od nas je gora jedino Rusija, ali ona je pod sankcijama i u ratu u Siriji, i Turska nakon pokušaja vojnog udara", kaže Kardum. Nije mu jasno zašto Hrvatska treba 20 ministara - kojih dvostruko veća Švicarska ima sedam, a Italija, Njemačka i Francuska - 16. Kardum je podsjetio i da Hrvatska ima manji proračun od Milana.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram