Zatvori
Poslovni Puls
21/10/2016

Hrvatski potrošači i dalje usmjereni na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba

Konačni podaci DZS-a o prometu u trgovini na malo za kolovoz potvrdili su preliminarne rezultate odnosno realan godišnji rast od 5,1% (prema kalendarski prilagođenim podacima) dok je u nominalnom izrazu, potpomognut deflacijskim pritiscima, zabilježen razmjerno niži rast prometa u trgovini na malo od 2,6% godišnje. Učinak relativno niske prošlogodišnje baze (kada je u istom promatranom mjesecu zabilježen godišnji rast od 1,1%) doprinio je ubrzanju rasta realne godišnje stope prometa u trgovini na najvišu razinu od listopada 2007. godine...

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u kolovozu je zabilježio realni mjesečni rast od 0,3% odnosno 0,2% u nominalnom izrazu. U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je nominalni i realni rast od 0,9% odnosno 1,3% u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 5,9% (nominalno 3,4%).

Promatrano prema trgovačkim strukama, prema izvornim, neprilagođenim indeksima) doprinos mjesečnom rastu prometa u trgovini na malo došao je od podkategorija motorna goriva i maziva (+2,3%), nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama (+1,6%) te kategorije specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama (+5,1%). Obzirom na razmjerno visoku orijentiranost potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ne iznenađuje visok udio u strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama od gotovo 42%. U kolovozu je tako promet u spomenutim prodavaonicama (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) zabilježio godišnji rast od 0,3% dok je u prvih osam mjeseci 2016. godine porastao za 1,1% u odnosu na isto razdoblje lani.

Nastavak pozitivnog trenda u prometu u trgovini na malo podržan je i prethodnim pokazateljima s tržišta rada. Iako posljednji službeni podaci ukazuju na mjesečnu stagnaciju, tj. blagi pad zaposlenosti na mjesečnoj razini, u kolovozu je, prema podacima HZMO-a, nastavljen rast broja osiguranika na godišnjoj razini, osamnaesti mjesec zaredom. Tako je u odnosu na isti mjesec lani broj osiguranika za 26 tisuća veći (godišnji rast od 1,8%).

"Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih trendova u prometu u trgovini na malo koji će biti podržani izostankom inflacijskih pritisaka, što bi se moglo pozitivno odraziti kroz veći raspoloživi dohodak i osobnu potrošnju, tako pozitivno doprinoseći i očekivanom rastu BDP-a", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram