Zatvori
Poslovni Puls
12/10/2016

Odluka Moskve ulila optimizam svjetskom naftnom tržištu

Izjava ruskog predsjednika ulila je optimizam sudionicima naftnog tržišta koji očekuju da će Moskva "zavrnuti slavinu" zajedno sa zemljama OPEC-a, piše The Wall Street Journal...

Cijena nafte dosegnula je godišnji maksimum nakon što je Vladimir Putin izjavio da je Rusija spremna podržati odluku OPEC-a o ograničenju proizvodnje, piše The Wall Street Journal.

To podržava nadu da će ponuda i potražnja na tržištu nafte u svijetu napokon doći u ravnotežu, ističe izdanje.

Američka nafta je na njujorškoj burzi nafte dosegnula 51,35 dolara po barelu. To je najviša cijena u trenutku zatvaranja burze od srpnja 2015. godine.

Cijena budućnosnica nafte marke Brent na burzi ICE dostigla je studenom 53,14 dolara po barelu.

Izjava ruskog predsjednika ulila je optimizam sudionicima naftnog tržišta koji očekuju da će Moskva "zavrnuti slavinu" zajedno sa zemljama OPEC-a.

"Tržište vjerojatno smatra da je Rusija sada spremna podržati sporazum OPEC-a, zato što niske cijene nafte nanose štetu njezinoj ekonomiji", izjavio je Andy Lipow, predsjednik američke tvrtke za konzalting Lipow Oil Associates.

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih u ponedjeljak je izjavio da gaji optimizam i da rast cijena nafte do 60 dolara po barelu više nije nešto nezamislivo, prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram