Zatvori
Poslovni Puls
12/10/2016

Može li dijaspora ubrzati hrvatski gospodarski rast?

Povezivanjem gospodarstvenika iz Hrvatske i iseljeništva do hrvatskog gospodarskog razvoja, rasta i produktivnosti - poruka je poslovne konferencije Meeting G2.2, koja je otvorena u Kongresnom centru Forum u Zagrebu pod nazivom Hrvatski zajedno u biznisu...

Cilj konferencije je povezati gospodarstvenike iz domovine i iseljeništva putem razmjene znanja i društvenog umrežavanja. Na konferenciji se okupilo oko 170 poduzetnika i gospodarstvenika iz 18 zemalja svijeta.Ovo je jedan hvalevrijedan pokušaj spajanja iseljeništva i Hrvata u domovini na jednoj racionalnoj osnovi, da suradnja bude još intenzivnija na temelju gospodarskih interesa. Ovo je prilika za ljude koji žive izvan Hrvatske da vide šansu za investiranje u Hrvatsku i da svoj kapital, koji su stekli negdje drugdje, investiraju u Hrvatsku, kazao je na otvorenju konferencije tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač, dodavši da su takvi projekti najbolji recept za održivu suradnju.

Naglasio je da će Hrvati, ali i ostali više ulagati u Hrvatsku samo ako prilike budu stabilne, državna uprava efikasna, a pravosuđe dobro funkcioniralo.

Tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat predstavio je zakonodavni okvir i mjere za poticanje investicija i investicijskog okruženja u Hrvatskoj. Među ostalim, rekao je kako je trenutno spremno 30-ak novih investicijskih projekata vrijednih oko 700 milijuna kuna, a koji će otvoriti 400 novih radnih mjesta, dok ukupni investicijski potencijal, prema zahtjevima pristiglim u Ministarstvo za poticajne mjere, premašuje 14 milijardi kuna.

Privatni investitori, kako je kazao, najviše ulažu u segmentu energetike, u obnovljive izvore energije.

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je da je zajednički cilj osnažiti našu domovinu, zadržati mlade, stvoriti dobre uvjete za život i rad u Hrvatskoj - učiniti je lukom ostanka, a ne lukom odlaska.

Nada se da će tome doprinijeti i konferencija Meeting G2.2. Želim da ovaj susret bude rasadnik dobrih i inovativnih rješenja, ali i prilika za međusobno upoznavanje i druženje, jer zajedništvo je temelj uspjeha, poručio je Milas.

Tijekom trodnevne konferencije održat će se devet panel diskusija na kojima se biti riječi o ulaganjima u Hrvatsku, o izvozu, inovacijama, zdravstvenom turizmu, energetskom sektoru, obrazovanju, brendiranju i slično, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram