Zatvori
Poslovni Puls
22/09/2016

Todorić: Agrokor je postigao sve glavne strateške ciljeve

Četvrto u nizu Izvješće o održivosti Agrokora donosi novosti o postignutim rezultatima svih kompanija Koncerna u razdoblju dvije protekle godine...

Agrokor je objavio novo Izvješće o održivosti za razdoblje 2014. i 2015. godine. Četvrto u nizu Izvješće o održivosti Agrokora donosi novosti o postignutim rezultatima svih kompanija Koncerna u razdoblju dvije protekle godine. Ovo izvješće pripremljeno je prema verziji G4 smjernica za izvještavanje o održivosti Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative – GRI ), a sukladno Agrokorovoj odluci o kontinuiranom praćenju učinka aktivnosti na okoliš i društvo. Agrokor koncern je upravo zbog svoje veličine i razlilčitih poslovnih funkcija koje uključuju maloprodaju, proizvodnju hrane, poljoprivredu i druge, poslovna grupacija u Hrvatskoj koja objavljuje najsloženije izvješće o održivosti.

„Zadovoljan sam što smo postigli sve glavne strateške ciljeve te što Agrokorova obitelj izrasta u najveću poslovnu zajednicu u zemljama u kojima djeluje, utjecajnu i na širem regionalnom i europskom planu. Nju ne čine samo zaposlenici koji sudjeluju u stvaranju pozitivnih poslovnih rezultata nego joj pripadaju i svi naši poslovni partneri, dobavljači i proizvođači, a ponajprije potrošači i kupci naših proizvoda i usluga. Naša društvena odgovornost i nadalje se očituje u načinu na koji obavljamo svoje svakidašnje poslove. Vjerujem da ovakvim izvještavanjem očitujemo svoju posvećenost ostvarivanju dugoročno održivog poslovanja te da iznošenjem detalja o svojim poslovnim odlukama i odabirima utječemo i na okolinu u kojoj kao lider sigurno dajemo tempo i smjer poslovnom razvoju. Članstvo u poslovnim udruženjima koja apostrofiraju održivost kao jednu od ključnih odrednica svojeg poslovanja i nas obvezuje na stalna unapređivanja i poboljšanja u svim područjima djelovanja. „ izjavio je Ivica Todorić, Predsjednik Agrokor koncerna povodom objave novog Izvješća o održivosti.

Ekonomski pokazatelji, pokazatelji o radnim odnosima, zaposlenima, ljudskim pravima, zajednici i odgovornosti za proizvod prikazani su u četvrtom Izvješću o održivosti kao konsolidirani podaci za cijelu grupu, kao i kod prethodnih izvješća. Okolišni podaci i ovaj put su prikazani posebno za svaku kompaniju unutar grupe srodnih kompanija kako bi prezentirani podaci omogućili relevantne usporedbe unutar sektora i praćenje njihova kretanja tijekom vremena.

„Prijelaz na izvještavanje prema zahtjevima G4 GRI smjernica omogućio je našim kompanijama da slobodnije definiraju materijalne aspekte o kojima smo izvijestili (u odnosu na prethodne verzije Smjernica), a taj je proces unaprijedio sam pristup izvještavanju, od redovnog prikupljanja podataka i njihove analize do sada prisutnog promišljanja o najznačajnijim aspektima poslovanja svake od kompanija, o opsegu njezina utjecaja i prilagodbi planova za naredno razdoblje u sferama koje su se istaknule kao najznačajnije. To će imati bitan utjecaj kako na naše poslovanje u narednom razdoblju, tako i na način izvještavanja o postignutim učincima.“, izjavila je Marta Bogdanić, izvršna direktorica Investicija Agrokor koncerna koja je i odgovorna za sastavljanje novog Izvješća o održivosti.

Društvena odgovornost kompanija Agrokor koncerna neizostavan je dio svakodnevnog poslovanja što pokazuju i brojne investicije u obnovljive izvore energije, energetski učinkovite tehnologije i transportne sustave kao i investicije u lokalnu zajednicu te u edukaciju zaposlenika, a poseban fokus je stavljen i na istraživanje i razvoj. Uz brojne nagrade i certifikate za kvalitetu proizvoda, dvadest i jedna Agrokorova kompanija u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Sloveniji ima najpoznatiji svjetski certifikat zaštite okoliša ISO 14001:2004. Zvijezda, Jamnica i Pik Vrbovec prve su kompanije Agrokor koncerna koje su certificirane normom energetske učinkovitosti ISO 50001:2011.

„Izvješće o održivosti Agrokora za 2014. i 2015. godinu primjenjuje sva načela izvještavanja, a sadržaj je usklađen s GRI G4 smjernicama za izvještavanje. Pozitivno je što svako novo izvješće pridonese unaprjeđenju nekog procesa tako da nudi poboljšanja u prikazu i primjeni prakse društveno odgovornog poslovanja,“ ocijenila je Mirjana Matešić, iz komisije UV-a HR PSOR-a.

Agrokor je potpisnik Svjetskog sporazuma Ujedinjenih naroda od 2007. godine. Orijentiranost na podržavanje temeljnih društvenih vrijednosti koje Svjetski sporazum promiče, Agrokor pokazuje i izvještavanjem o aktivnostima u izvješćima o održivosti koja se objavljuju dvogodišnje, kao i godišnjim izvješćem o provedbi načela UN Global Compacta u alternativnim godinama. Novo dvogodišnje Izvješće o održivosti detaljno opisuje aktivnosti Agrokora u sva četiri područja Sporazuma; ljudska i radna prava, okoliš i borba protiv korupcije. Agrokor kao član brojnih poslovnih i strukovnih udruženja te kao član UN Global Compacta, ovakvim načinom izvještavanja pokazuje kako je dugoročno održivo poslovanje jedan od ključnih prioriteta za dalji razvoj. Također, izvješće dodatno potvrđuje transparentnost poslovanja i naglašava korporativne vrijednosti i planove za budućnost Agrokor koncerna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram