Zatvori
Poslovni Puls
26/08/2016

Joe Biden odvraća Europu od energetske suradnje s Rusima

Američki je potpredsjednik na konferenciji za tisak u Stockholmu izgradnju plinovoda "Sjeverni tok 2" okarakterizirao kao "loš posao za Europu"...

Europi je potrebna diversifikacija energetskog tržišta. Vi ćete se morati pozabaviti tim pitanjem. Međutim, taj projekt može destabilizirati Ukrajinu, rekao je Biden.

Američki je potpredsjednik još napomenuo da Europa ima mogućnosti nabave tekućeg plina iz Amerike.

Mediji su ranije danas pisali da bi Biden tijekom pregovora sa švedskim ministrom Stefanom Löfvenom mogao pozvati na aktivnosti uperene protiv projekta "Sjeverni tok 2".

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocijenio je da je vjerojatnost realizacije projekta "Sjeverni tok 2" vrlo visoka, kao i da bi sve odluke u vezi s njim mogle biti donesene ove godine, premda rizik za odlaganje takvih projekata, kako ističe, uvijek postoji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Berlin na "Sjeverni tok 2" gleda kao na gospodarski projekt i da bi on trebao biti realiziran u skladu sa zakonom.

Aleksej Miller je upozorovao da je tranzit plina kroz Ukrajinu za 20% skuplji nego što će to biti transport plinovodom "Sjeverni tok 2".

Projekt "Sjeverni tok 2" predviđa izgradnju dva kraka cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubika plina godišnje kojim će se ovaj energent iz Rusije preko Baltičkog mora transportirati do Njemačke. Udio Gazproma bit će 50%, a europskih tvrtki OMV, BASF, Engie, Shell, Uniper (izdvojena iz E.On) - po 10%. Novi plinovod trebao bi biti izgrađen paralelno s postojećim "Sjevernim tokom", piše Vzgljad, a prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram