Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2016

Francuski energetski div povlači se iz Rusije

Francuski "Total" proveo je masovna rezanja u svojoj ruskoj podružnici, izvijestio je Forbes, pozivajući se na svoje izvore. "Total" je napustilo 70% zaposlenika. Ukupno je u ruskom uredu radilo oko 600 ljudi. Dio njih zaposio je "Zarubežneft". Bez posla je ostalo oko 200 specijalista koji su u kompaniji radili više od 10 godina...

Glavni razlog otpuštanja radnika je smanjenje udjela "Totala" u Harjaginskom nalazištu , izvijestio je Forbes. U siječnju 2016. francuska je kompanija prodala polovicu od svojih 40% udjela ruskoj državnoj kompaniji "Zarubežneft".

Harjaginsko nalazište bio je jedini naftni projekt "Totala" pa stoga francuska kompanija dugo vremena nije htjela odustati od statusa operatora, bojeći se gubitka stečenih kompetencija. "Kompanija 'Total' dugogodišnji je partner Rusije i uvijek je imala dobar odnos prema Rusiji, usprkos sankcijama", prokomentirao je Ivan Kapitanov, docent na katedri za međunarodnu trgovinu Visoke škole za korporativno upravljanje RANHiGS.

Prema njegovim riječima, rezanje ruskog kadra podrazumijeva odlazak iskusnih ljudi koji su stekli značajno radno iskustvo u ruskom energetskom sektoru, što bi moglo negativno utjecati na aktivnosti tvrtke u Rusiji.

Tvrtka svoju novu politiku prilagođava ratu sankcija i opasnostima koje su danas postale još stvarnije, smatra stručnjak. "Moguće je da kompanija planira smanjiti cjelokupnu suradnju s Rusijom", kaže Kapitonov.

Harjaginsko naftno nalazište nalazi se u Neneckom autonomnom okrugu, a geološke rezerve nafte procjenjuju se na 160,4 milijuna tona. Do prodaje Hrajage "Total" je bio najveći investitor u Rusiji među liderima u nafti i plinu. Danas kompanija u Rusiji ima plinske projekte s "NOVATEKom" - Termokarstovo plinsko nalazište i "Jamal-SPG", prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram