Zatvori
Poslovni Puls
12/08/2016

U lipnju nastavak rasta monetarnih agregata na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima HNB-a, monetarni agregat M1 (novčana masa) koji obuhvaća gotov novac izvan banaka, depozite ostalih bankarskih institucija i ostalih domaćih sektora kod HNB-a te depozitni novac kod kreditnih institucija, u lipnju je iznosio 75,6 mlrd. kuna. U odnosu na svibanj novčana masa je zabilježila rast od 4,2 mlrd. kuna (5,8% mjesečno), dok je na godišnjoj razini porasla za 8,5 mlrd. kuna (12,7%). Pritom je pozitivan doprinos godišnjem rastu novčane mase (M1) došao od povećanja gotovog novca izvan banaka koji je u lipnju iznosio 22,2 mlrd. kuna te je na godišnjoj razini viši za 2 mlrd. kuna (9,9%) te od depozitnog novca koji je iznosio 53,4 mlrd. kuna (zabilježivši godišnji rast od 6,5 mlrd. kuna ili 13,9%)...

Najšire definirani monetarni agregat M4 (koji obuhvaća ukupna likvidna sredstva M1 uvećano za štedne i oročene kunske i devizne depozite te obveznice i instrumente tržišta novca i udjele novčanih fondova) u lipnju je uz mjesečni rast od gotovo 5 mlrd. kuna (1,8%) porastao na 288,2 mlrd. kuna. U odnosu na isti mjesec prošle godine M4 je viši za 12,7 mlrd. kuna odnosno 4,6%.

Pritom su štedni i oročeni kunski depoziti uz blagi mjesečni pad od 37 mil. kuna (0,1%) krajem lipnja iznosili 35,6 mlrd. kuna dok su u usporedbi s lipnjem 2015. porasli za 1,0 mlrd. kuna (2,9%). Istovremeno su se devizni depoziti uz blagi mjesečni rast od 904 mil. kuna (0,5%) porasli na razinu od 166,4 mlrd. kuna pri čemu su na godišnjoj razini su porasli za 3,7 mlrd. kuna (2,3%). Godišnji porast povezan je s transakcijom vezanom uz kupoprodaju TDR-a odnosno deponiranjem novca u hrvatske banke.

Obzirom da u strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita 82% čine devizni depoziti, negativan poticaj rastu štednih i oročenih deviznih depozita na godišnjoj razini došao je od jačanja domaće valute u odnosu na euro (prema tečajnici HNB-a, srednji devizni tečaj EUR/HRK je za 0,7% niži u odnosu na lipanj 2015.), objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram