Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2016

Ovo će biti sjajna turistička godina, ali rast ipak usporava

Prema preliminarnim podacima DZS-a o dolascima i noćenjima turista u lipnju oba pokazatelja zabilježila su godišnje stope rasta. Tako su s godišnjom stopom rasta od 0,1% ukupni dolasci u Hrvatsku premašili 1,91 mil., dok je broj lipanjskih noćenja iznosio gotovo 9 mil. što je za 2,5% više u usporedbi s ukupnim noćenjima ostvarenim u lipnju prošle godine. Od ukupnog broja noćenja 93,3% su ostvarili inozemni gosti...

Pozitivna stopa rasta noćenja u lipnju pritom je isključivo posljedica rasta noćenja stranih gostiju budući da je broj noćenja domaćih turista po prvi puta nakon studenog 2014. zabilježio pad (od 6,7%). S druge strane broj dolazaka stranih gostiju nastavio je rasti, u lipnju po stopi od 3,3%. Prosječan broj noćenja po dolasku iznosio je 4,7 noćenja, pri čemu je kod domaćih gostiju prosječan broj noćenja po dolasku iznosio 3,3, a kod stranih 4,8. U strukturi noćenja stranih gostiju i dalje prevladavaju naša tradicionalna emitivna tržišta, Njemačka s 21,6%, Austrija (10,0%), Slovenija (9,8%), Češka (8,1%), Poljska (6,5%) te turisti iz V. Britanije s 6,1%.

Kumulativni podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju naša očekivanja o još jednoj odličnoj turističkoj sezoni. S obzirom na dobre pokazatelje na početku godine, a osobito u razdoblju predsezone ukupan broj noćenja u prvoj polovici 2016. dosegnuo je 16,6 milijuna što je 4,4% više u usporedbi s istim razdobljem 2015 .U usporedbi s pretkriznom 2008. ukupan broj noćenja u prvih šest mjeseci ove godine viši je za 28,6%. Dolasci turista u istom razdoblju viši su za 2,8% na godišnjoj te 33,5% u odnosu na 2008. i za prvih šest mjeseci iznose 4,5 milijuna.

"Na razini cijele godine očekujemo nastavak rasta turističkih noćenja i sedmu godinu za redom. Prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu odrazit će se i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju koja pokazuje naznake blagog rasta. Nadalje, podaci o prihodima turizma, koje evidentira platna bilanca Republike Hrvatske, uz pretpostavku nastavka blago pozitivnih stopa rasta mogli bi tek ove godine premašiti rekordnih 8 mlrd. eura. Iako, nakon rekordne 2015., očekujemo ipak nešto blaže pozitivne stope rasta", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram