Zatvori
Poslovni Puls
22/07/2016

Kina planira izgradnju divovske željezničke mreže

Kina do 2020. namjerava izgraditi 30 000 kilometara čime će ukupna dužina njenih željezničkih pruga dostići 150 000 kilometara, u četvrtak je izjavio dužnosnik iz kineskog Ministarstva prijevoza...

Oko 11 000 kilometara tih željeznica biti će namijenjeno vlakovima visoke brzine, nakon čega će ukupna dužina tih željeznica iznositi 30 000 kilometara, izjavio je Zhang Dawei, zamjenik čelnika odjela za planiranje pri ministarstvu tijekom konferencije u Pekingu održane u četvrtak, prenosi CRI.

"We will accelerate the construction of railways in central and western parts of China. We will also boost the expansion of intercity and suburban rail links," he said.

"Krajem 2020. Više od 80 posto gradova na kineskom kopnu sa stanovništvom od barem jednog milijuna biti će pokriveni brzom željeznicom."

U srijedu je Nacionalni odbor za razvoj i reforme objavila plan razvoja nacionalnih željeznica u kojem se navodi kako bi do kraja 2025. trebala izgraditi željeznička mreža duga 175 000 kilometara. Do te godine Kina bi prema planu trebala imati 38 000 kilometara brzih željeznica.

Prema odboru, Kina je do 2015. imala 121 000 kilometara aktivnih pruga i 19 000 kilometara brze željeznice. Više od 60 posto svjetskih brzih željeznica nalazi se u Kini.

China Railway Corp izjavila je kako je od 2008., kad je otvorena prva brza linija koja spaja Peking i Tianjin, učinjeno je više od 5 milijardi putovanja vlakovima visoke brzine, a broj putnika koji koriste brze željeznice rastao je 30 posto godišnje. U Kini svaki dan vozi oko 4200 brzih vlakova koji obave više od 4 milijuna putovanja, navodi ta tvrtka.

Wang Xianqing, direktor Instituta za ekonomiju logistike pri Sveučilištu u Guangdongu za financije i gospodarstvo rekao je kako središnja vlada brze željeznice smatra strateški važnima.

"Vlada namjerava potaknuti industrije vezane za brze željeznice i pretvoriti ih u novi pokretač gospodarstva." izjavio je. "Novi plan razvoja željeznica ohrabruje privatna poduzeća da ulažu u željeznice, što će za njih stvoriti prilike."

Brzi rast željeznica visoke brzine u Kini uglavnom potiče formiranje gospodarskih klastera i razvoja nekretnina, rekao je.

Uz širenje željezničke mreže Kina također razvija brze vlakova sljedeće generacije koji mogu voziti i do 400 kilometara na sat, izjavio je Jia Limin, profesor na Pekinškom prometnom sveučilištu i čelnik inovacijskog programa nacionalnih brzih željeznica.

Ultrabrzi vlak moći će prilagoditi kotače raznim razmacima na prugama u inozemstvu, čime će postati prikladniji za prekogranične usluge od današnjih vlakova, rekao je Jia.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram