Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2016

Hoće li Nijemci ove sezone izbjegavati odmor u Turskoj?

Turska je jedno od najomiljenijih odredišta za odmor Nijemaca. I tri milijuna stanovnika Njemačke turskog porijekla. Svi oni su najnovijim događajima u Turskoj stavljeni na kušnju...

Nakon dubokog uzdaha Hakan Dönmez se vidno uznemiren probija do svoje rodbine na drugom kraju čekaonice u zračnoj luci München. Nakon dugotrajnog razgovora na šalteru zrakoplovne kompanije je saznao da je njegov let za Istanbul, koji je bio na rasporedu za subotu kasno uvečer, otkazan. To je već drugi let u posljednjih nekoliko sati za koji je Hakan imao rezervaciju, a koji neće poletjeti u smjeru Turske.

Što sad? Na šalteru su mu rekli da ode kući i čeka razvoj situacije. No on želi u Tursku. Tamo ga čekaju supruga i djeca. "Turska je moj dom", zavapio je Hakan. No njegov vapaj malo tko čuje. Jer on nije usamljen u svom očaju. Na tisuće drugih putnika koji su u jeku turističke sezone odlučili krenuti prema Turskoj, dijele istu sudbinu. Sve veze prema Istanbulu i Ankari su prekinute.

Jedino što pomaže je strpljenje. Pred šalterom Turkish Airlinesa vladaju kaos i gužva. Dva djelatnika zrakoplovne kompanije pokušavaju smiriti situaciju. Ljudi ne žele stornirati svoje letove nego žele biti prebačeni na neki drugi. Naime u turistička odredišta u Antaliji letovi se otpravljaju manje-više po planiranom voznom redu. Samo da se nekako domognu Turske. No mjesta na ovim letovima, sad, usred turističke sezone, nema.

U zračnoj luci Frankfurt slične scene. Ovdje se pročulo kako još ima mjesta na jednom letu za Izmir. Svi u redu su odlučni u namjeri da se domognu mjesta na ovom letu. 2Ja se ne bojim. Siguran sam da ćemo dobiti mjesto", kaže jedan mladi Afganistanac koji sa svojim turskim prijateljem namjerava provesti odmor u Turskoj.

Veroniku Morgül i njezina dva unuka u Turskoj nestrpljivo očekuje suprug i djed. Ona je čvrsto odlučila da joj vojni udar neće pokvariti najljepše dane u godini. "Držat ćemo se podalje od većih gradova i plivati po cijeli dan", optimistična je njemačka umirovljenica.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upozorenje svojim državljanima u Turskoj. Ali samo za Istanbul i Ankaru. Ostatak Turske je siguran. Turističke agencije ipak velikodušno izlaze ususret onima koji žele stornirati svoja putovanja u Tursku. No individualni putnici ne mogu tražiti odštetu od zrakoplovnih kompanija zbog kašnjenja ili otkazivanja letova jer razlog poteškoćama u prometu leži u "višoj sili" pa tako kompanije nisu prisiljene platiti odštetu. Emre Bulanik i njegova obitelj ne razmišljaju o odšteti nego se samo žele otisnuti iz Münchena za Tursku. Njihov zrakoplov za Antaliju polijeće prema planu. "Ne razmišljam ni o čemu nego se trenutno samo veselim odmoru sa svojom obitelji", kaže i žurno kreće prema sigurnosnoj provjeri.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram