Zatvori
Poslovni Puls
19/07/2016

Europljani žele koristiti biometriju za sigurna plaćanja

Prema rezultatima novog istraživanja koje je provela Visa, potrošači diljem Europe zainteresirani su za korištenje biometrije tijekom plaćanja, a još više ako je biometrija integrirana s tradicionalnim sigurnosnim mjerama. Takva integracija u kojoj se koristi PIN ili lozinka u kombinaciji s biometrijom zove se dvostruka autentifikacija, a gotovo tri četvrtine ispitanika, njih 73%, smatra je sigurnom. Dvostruka autentifikacija uključuje nešto što već imate, poput kartice ili mobilnog uređaja; nešto što jeste, kao što je biometrija; ili nešto što znate, kao što je PIN ili lozinka...

Promatrajući spektar različitih situacija plaćanja, kod kuće ili na prodajnim mjestima, više od dvije trećine ispitanika (68%) želi koristiti biometriju kao metodu autentifikacije plaćanja. Online trgovci od toga bi mogli imati najviše koristi, s obzirom da je trećina korisnika (31%) u nekom trenutku odustala od online kupovine zbog postupka osiguranja plaćanja.

Studija u kojoj je sudjelovalo više od 14 tisuća Europljana pokazala je kako diskrecija i upoznatost s biometrijskim mjerama uvelike doprinose spremnosti na prihvaćanje biometrije. S dolaskom mobilnih plaćanja, čini se kako je prepoznavanje otiska prsta omiljeni način biometrijskog plaćanja zahvaljujući jednostavnosti i sigurnosti koju pruža. Gledajući pojedinačno kako korisnici percipiraju sigurnost biometrijske tehnologije, 81% korisnika vidi otisak prsta kao najsigurniju metodu, nakon čega slijedi skeniranje rožnice (76%).

Upravo tu skriva se i razlog zašto je više od polovice ispitanika (53%) spremnije prilikom plaćanja prihvatiti otisak prsta, nego druge oblike biometrijske autentifikacije.

Diljem Europe, tek je dio ispitanika rekao kako bi radije koristio prepoznavanje glasa ili lica kao metodu plaćanja u raznim situacijama, neovisno o tome jesu li u tom trenutku u trgovini i plaćaju za dobra i usluge, ili kupuju online iz udobnosti vlastitog doma (12% i 15%).

S obzirom da više od dvije trećine korisnika (67%)prepoznaje važnost sigurnosnih detalja u očuvanju identiteta korisnika, novi oblici autentifikacije moraju postići ravnotežu između brzine i sigurnosti.

Istraživanje je pokazalo kako je biometrijsko plaćanjegotovo jednako cijenjeno u situacijama u kojima se plaćanje izvršava licem u lice gdje je brzina prioritet, kao i u online transakcijama.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram