Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2016

Ministar turizma tvrdi kako karlovačka županija ima veliki potencijal

Ministar turizma Anton Kliman danas je boravio u Karlovačkoj županiji gdje se susreo sa županom Ivanom Vučićem, gradonačelnicima i načelnicima s područja županije te s predstavnicima turističkog gospodarstva županije i direktora turističkih zajednica s kojima je razgovarao o trenutnim projektima i investicijama u turistički sektor te budućem razvoju turizma u županiji...

Na sastanku se osim o trenutnim i budućim turističkim projektima i investicijama u Karlovačkoj županiji razgovaralo i o trendovima u turizmu te mogućnostima poticanja domaćih turista. Istaknuto je kako je trenutno spremno za kandidaturu 397 milijuna kuna novih projekata iz svih područja iz 30 gradova preko Razvojne agencije. Projekti su dovedeni do stadija procesa pribavljanja građevinskih dozvola, a između ostalog i s ciljem kako bi se stvorile ponude i omogućilo ostvarivanje većeg broja noćenja po dolasku, odnosno da se gosti što više zadrže u županiji tijekom svog dolaska.

Ministar Kliman je istaknuo kako ga veoma vesele dobri rezultati za ovu godinu te je naglasio kako Karlovačka županija ima velik turistički potencijal i nadodao: „Veliku mogućnost za daljnji razvoj vidim i u poticanju domaćih gostiju. Mi u ministarstvu radimo na modelu poticanja domaćeg turističkog prometa putem poticanja poslodavaca na uplaćivanje regresa na karticu dok će država zauzvrat poslodavcima omogućiti porezne olakšice“.

Podsjećamo, tijekom 2015. godine Karlovačku županiju, koja je ostvarila najveći turistički promet među kontinentalnim županijama, posjetila je 231 tisuća gostiju koji su ostvarili 375 tisuća noćenja, što je predstavljalo rast od 16 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima u odnosu na godinu prije. Najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti s ukupnim udjelom od 92 posto, s time da su najbrojniji gosti bili iz Njemačke, Nizozemske, Italije i J. Koreje. Najveći dio prometa ostvaruje se u kampovima, sobama i apartmanima, a u hotelima se godišnje ostvari oko 70 tisuća noćenja, a većinom prevladavaju obiteljski mali hoteli. Prema dosadašnjim podacima Državnog zavoda za statistiku ti trendovi se nastavljaju i u ovoj godini pa je tako u prvih pet mjeseci 2016. godine u Karlovačkoj županiji ostvareno 44 tisuće dolazaka i 66 tisuće noćenje, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 8 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima.

Ministar je danas i obišao neke od investicija u županiji te izrazio veliko zadovoljstvo s obzirom da se ove godine u Hrvatskoj otvara 40 novih odnosno novoobnovljenih hotela. Prema anketi Ministarstva turizma u ovoj godini je između ostalog najavljeno turističkih investicija u Karlovačkoj županiji u vrijednosti od preko 56 milijuna kuna. Također, iz programa Konkurentnost turističkog gospodarstva Ministarstvo turizma ove će godine sufinancirati 12 projekata s područja Karlovačke županije, u vrijednosti od 780 tisuća kuna. Ministar Kliman tako je obišao hotel Koranu Srakovčić u Karlovcu te autokamp Slapić u Mrežničkom Brigu. Osim toga obišao je i Stari grad u Ozlju u pratnji gradonačelnice Gordane Lipšinić te posjetio turističko gospodarstvo „Srce prirode Srakovčić“ u Gorici Lipničkoj u vlasništvu obitelj Srakovčić.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u mjesecu svibnju 2016. godine na području čitave Hrvatske ostvareno je ukupno 1 milijun i 218 tisuća dolazaka te 4 milijuna i 270 tisuća noćenja, odnosno ostvaren je rast od 2,1 posto u dolascima te rast od 7,3 posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec prošle godine. Tako je u prvih 5 mjeseci 2016. godine na području čitave Hrvatske ostvareno je ukupno 2 milijuna i 570 tisuća dolazaka te 7 milijuna i 622 tisuće noćenja, odnosno ostvaren je rast od 4,8 posto u dolascima te 6,8 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram