Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2016

Kerry objasnio Rusima što moraju učiniti za ukidanje sankcija

Američke sankcije protiv Rusije nastavit će se u slučaju da ona ne ispuni svoje obveze po pitanju deeskalacije sukoba u Donbasu, rekao je američki državni tajnik John Kerry nakon sastanka s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom...

"Nadamo se da će u bliskoj budućnosti, naša želja (rješavanje situacije u Donbasu – op.ur.) postati stvarnost koja će dovesti do promjena na bolje... Ako Rusija izabere put deeskalacije i potpune provedbe "Minska", svi ćemo to podržati... Ako Rusija ne ispuni sve svoje obveze po pitanje deeskalacije, sankcije ostaju na snazi", rekao je Kerry na konferenciji za novinare u Kijevu.

Kerry je Ukrajinu posjetio u okviru dvodnevnog obilaska, koji je započeo posjetom Gruziji. U Kijevu je Kerry također dogovorio sastanke s premijerom Ukrajine Vladimirom Grojsmanom, predsjednikom parlamenta Andrejem Parubijem i ministrom vanjskih poslova Pavelom Klimkinom.

Kijev, Washington i Bruxelles su u više navrata optužili Moskvu za uplitanje u poslove Ukrajine. Rusija to poriče i naziva optužbe neprihvatljivima.

U skladu sa sporazumom iz Minska o reguliranju situacije u Donbasu, Kijev je do kraja 2015. godine bio dužan provesti ustavne reforme. Njezini su ključni elementi trebali biti decentralizacija i donošenje zakona o posebnom statusu Donjecke i Luganske oblasti. Međutim, kako navodi Moskva, Kijev ili ne može ili ne želi ispuniti taj sporazum.

Što se tiče Moskve, naglasili su iz Ministarstva vanjskih poslova RF, ona može samo vršiti pritisak na sukobljene strane. U Kremlju smatraju da je apsurdno povezivati sankcije Zapada s provedbom sporazuma iz Minska, jer Rusija nije strana u sukobu i nije subjekt sporazuma iz Minska o Ukrajini, prenosi RIA Novosti, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram