Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2016

BREXIT Rusiji pomogao pokazati imunitet na globalne šokove

Događanja na svjetskim tržištima nakon referenduma u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU pokazala su da je Rusija, uz nekoliko drugih zemalja, imunija na globalne šokove od ostalih...

"Rijetka je situacija u kojoj u svijetu sve ide na lošije, a za Rusiju nema ništa posebno loše u toj situaciji. Ruske državne obveznice nisu pale, dionice i dalje imaju isti trend, iako su bliže donjoj granici. Rubalj općenito izgleda jako", smatra Aleksej Bačurin, glavni mešetar u kompaniji Renaissance Capital. Zajedno s drugim tržištima u razvoju Rusija je postala novi "raj za investitore", smatra agencija Bloomberg.

Prema podacima Financial Timesa, u dva dana trgovanja nakon pobjede euroskeptika na referendumu o Brexitu globalna tržišta dionica izgubila su 3 trilijuna dolara, od čega su burze razvijenih zemalja izgubile 2,8 trilijuna. Dioničarski indeks S&P Global nakon referenduma je pao za 6,9%,.

Ovo je najveći dvodnevni pad nakon kolapsa u studentom 2008. godine zbog financijske krize. Prema podacima indeksa S&P Dow Jones, taj rezultat je postao 12. među najvećim padovima u povijesti. S&P 500 je u dva dana izgubio gotovo trilijun dolara - radi se o trećem najvećem padu u povijesti u smislu vrijednosti.

Za usporedbu: u Rusiji je nakon objave rezultata referenduma u Velikoj Britaniji u petak prilikom otvaranja Moskovske burze MICEX indeks pao za 3,28% (do 1856,3 bodova), no do kraja dana je pad djelomično nadoknađen, a u utorak je indeks počeo rasti (do kraja glavne trgovinske sesije - za 0,84%, do 1857,23 bodova). Rast cijena ruskih vrijednosnih papira zabilježen je u utorak i na burzama u Londonu: vrijednosni papiri Lukoila na LSE porasli su za 1,25%, a NOVATEK-a za 1,27%.

Slična situacija bila je i na tržištima zadužnica. Indeks državnih obveznica Moskovske burze u utorak je porastao za 0,2%, a korporativnih obveznica za 0,08%. Izraženije povećanje cijena u posljednja tri dana zabilježen je u segmentu suverenih euroobveznica, koji je porastao u prosjeku za 1-1,5 postotnih bodova. Konkretno, vrijednost papira "Rusija-23" povećala se s 106,5 na 108,3%, "Rusija-26" porasla je za više od jednog postotnog boda i dostigla 102,38%. Duge suverene euroobveznice također bilježe rast: profitabilnost obveznica "Rusija-42" pala je u posljednje dvije godine na minimum od 4,88% godišnje.

Sankcije su pomogle Rusiji da prilagodi i smanji ovisnost o SAD-u i europskim bankama, jer je zemlja od njih izolirana, objašnjava stabilnost ruskog tržišta voditelj Odjela za istraživanje fonda Ashmore Group Jan Dehn.

S time se slažu analitičari Sberbank CIB-a: "Ako fluktuacija tržišta na nešto ukazuje, onda su to u prvom redu određena zaštitna svojstva koja je rusko tržište steklo poslije početka ukrajinske krize", rekao je izvor u investicijskoj banci.

To je uglavnom posljedica snažnog odljeva kapitala koji se dogodio nakon krize, kao i smanjenja ovisnosti o vanjskom dugu. Režim sankcija koji je ograničio interes investitora za ruske aktive djelomično je spasio Rusiju od trenutnih turbulencija, objašnjavaju analitičari Sberbank CIB-a.

Posljedice Brexita po Rusiju mogle bi čak biti i pozitivne, smatraju analitičari: na primjer, izlazak Velike Britanije mogao bi dovesti do podjele stavovima europskim zemalja po pitanju antiruskih sankcija i one bi mogle biti ublažene.

Stručnjaci također povezuju rast cijena ruskih zadužnica s povećanom pažnjom investitora koji se pokušavaju prebaciti iz britanskih i europskih aktiva u pouzdanije instrumente.

"Zabrinutost zbog rezultata referenduma u Velikoj Britaniji u ponedjeljak je dovelo do prodaje britanskih i rizičnih aktiva, i investitori su preferirali pouzdanije instrumente" napisao je analitičar Sberbank CIB-a Aleksandar Golinskij u pregledu za 28. lipanj. Konkretno su, prema njegovim zapažanjima, investitori aktivno trgovali ruskim euroobveznicama.

"U trenutnoj se situaciji razvijena tržišta mogu činiti rizičnijima za ulaganje, jer su u posljednjih nekoliko godina zabilježila značajan rast. Ulagači su zabrinuti da bi u slučaju novih šokova u Europi ona mogla zabilježiti značajan pad", kaže Jaroslav Podsevatkin iz kompanije Aton.

Investitori su sve više usmjereni na probleme u Eurozoni i s te su točke gledišta Rusija i druga tržišta u razvoju zanimljivija za ulaganja.

Interes investitora za Rusiju prvenstveno je povezan s niskom cijenom aktiva. "U 2014. cijena ruskih dionica bila je niska no za njih nije postojao interes s obzirom na to da ulagači nisu vidjeli perspektivu u gospodarstvu", objašnjava Podsevatkin. "Sada se gospodarstvo oporavlja, inflacija je u opadanju, cijene nafte su stabilne, a tu je i mogućnost ublažavanja sankcija."

Konačno, investitore privlači visoka profitabilnost ruskih dionica. "Veliki fondovi i banke polako počinju kupovati ruske vrijednosne papire. Nisu u pitanju veliki iznosi, ali dovoljni su da podignu naše indekse", zaključuje Podsevatkin.

Još jedan razlog za stabilnost ruskog tržišta je dinamika cijena nafte: cijena barela Brent porasla je na sredini dana 29. lipnja za 0,6%, na 48,37 dolara. U tom kontekstu, rublja je ojačala u odnosu na euro i dolar (na Moskovskoj burzi je do 19:00 po moskovskom vremenu dolar stajao 64,51 rublja, opavši od otvaranja za 93 kopjejke, euro je stajao 71,33 rublja), prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram