Zatvori
Poslovni Puls
14/06/2016

Financijska tržišta očekuju rasplet BREXIT-a

Investitori na financijskim tržištima pripremaju se za mogući šok i nagle promjene cijena financijskih instrumenata koje će uslijediti ukoliko Britanci odluče napustiti EU. No nervoza se već sad može osjetiti. Odmah nakon otvaranja financijkih tržišta, došlo je do neuobičajeno velikih pomaka vrijednosti valuta, a tijekom tjedna će se vjerojatno još povećati...

Naime, idućih dana će centralne banke SAD-a, Japana, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva održati važne sastanke na kojima odlučuju o visini kamatnih stopa, a objave njihovih odluka uvijek uzrokuju velike promjene tečajeva valuta.

Najveći utjecaj na tržište imati će odluka američke centralne banke. Do nedavno su gotovo svi analitičari i invesitori smatrali da će tijekom ljeta američka centralna banka ponovno podići kamatne stope i na taj način poslati poruku da je američiko gospodarstvo u dobrom stanju. No prije desetak dana objavljena je vijest o neuobičajeno malom broju radnih mjesta u svibnju, radi čega bi američka centralna banka ponovno odgoditi podizanje kamatnih stopa. Budući da visina kamatnih stopa može značajno povećati ili smanjiti interes za pojedinom valutom, kakva god odluka bila donesena u srijedu, može se očekivati nagla promjena tečaja američkog dolara u odnosu na sve valute.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je vjerojatnost odgode podizanja kamatnih stopa značajno porasla, a u takvom scenariju se može očekivati privremeno slabljenje američke valute. No bez obzira na točan trenutak idućeg podizanja kamatnih stopa, u SAD-u su kamatne stope u porastu, dok su u većini ostalih razvijenih gospodarstva praktički na nuli ili čak u minusu. Idućih godinu do dvije će biti isplativije kapital držati u američkoj valuti, radi čega bi na kraju godine dolar u odnosu na euro, franak i japanski jen trebao biti jači nego je sada.

Centralna banka Ujedinjeg Kraljevstva gotovo sigurno neće nekoliko dana prije referenduma donositi nikakve odluke, nego će samo javnost upozoriti na moguće negativne posljedice napuštanja EU.

Od Švicarske narodne banke također ne treba mnogo očekivati. Vjerojatno će samo još jednom naglasiti da je franak prejak i da očekuju slabljenje, što neće imati nikakav utjecaj na tečaj švicarske valute. Naime, nakon napuštanja obrane tečaja prošle godine, investitori ne vjeruju da će se SNB upuštati u nove intervencije.

Japanska centralna također odlučuje o monetarnoj politici, a odluka kakva god bila, vjerojatno hoće imati značajan utjecaj na tečaj jena. Ukoliko guverner centralne banke donese odluku o dodatnim mjerama popuštanja monetarne politike ili ih bar najavi za provedbu u bliskoj budućnosti, jen bi mogao naglo oslabiti, a ukoliko ne bude govora o novim mjerama, jen bi mogao naglo ojačati i nastaviti trend jačanja koji traje od početka godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram