Zatvori
Poslovni Puls
08/06/2016

Potvrđeni podaci o rastu BDP-a u prvom kvartalu

Prema jučer objavljenim podacima DZS-a konačni pokazatelji o kretanju BDP-a u prvom tromjesečju potvrdili su prvu procjenu realnog godišnjeg rasta od 2,7%. U odnosu na posljednje tromjesečje 2015. godine (prema sezonski prilagođenim podacima) BDP se vratio k pozitivnim vrijednostima zabilježivši rast od 0,6%...

Unatoč tome što je najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u prvom tromjesečju došao od strane izvoza roba (uz godišnji rast od 9,4%), doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan kao posljedica razmjerno snažnog uvoza roba i usluga (6,1% godišnje). U istom promatranom tromjesečju, izvoz usluga je usporio godišnju stopu rasta na 4,6%.

Domaća potražnja dala je pozitivan doprinos ostvarenoj stopi realnog rasta BDP-a (2,8 postotnih bodova). Pritom je najsnažniji pozitivan utjecaj došao od osobne potrošnje kućanstava koja je u promatranom razdoblju zabilježila realni godišnji rast od 3,1%. Ohrabruje i godišnji rast bruto investicija u fiksni kapital koje su četvrto tromjesečje zaredom ubrzale godišnji rast (4,3% godišnje). Navedena realna stopa godišnjeg rasta najviša je od trećeg tromjesečja 2008. Također, i komponenta državne potrošnje nastavila je (peti mjesec zaredom) s pozitivnim stopama godišnjeg rasta. Podržana izostankom inflacijskih pritisaka, zabilježila je realni godišnji rast od 0,6%.

"Na razini cijele 2016. godine i dalje ostajemo pri procjeni realnog rasta od 1,5% s naglaskom da kratkoročno postoje pozitivni izgledi da isti dosegne razinu od 2% osobito u slučaju još jedne izvanredne turističke sezone, poboljšane investicijske klime i snažnijeg povlačenja sredstava iz EU fondova. S druge strane rizik rastuće nestabilnosti na domaćoj političkoj sceni, odgoda konsolidacije javnih financija i zadržavanje nepovoljnog poslovnog okruženja zasigurno bi negativno utjecali na kreditni rejting države i investicije, a posredno i na troškove zaduživanja. Dodatno, potencijalni negativni rizici proizlaze dijelom i iz vanjskih čimbenika budući da bi eventualno usporavanje rasta EU-a odnosno kod glavnih trgovinskih partnera nepovoljno utjecalo na izvoz. Nadalje, zabrinjava i visoka ovisnost Hrvatske o turizmu, čiji je udio u gospodarstvu prema prihodima dosegnuo razinu od 19% BDP-a. Naime, u uvjetima razmjerno visokih negativnih geopolitičkih čimbenika preveliko oslanjanje na turizam može imati poprilično negativan utjecaj", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram