Zatvori
Poslovni Puls
31/05/2016

Srbija počinje proizvoditi jeftine električne automobile

I Srbija će proizvoditi električne automobile, najkasnije do rujna ove godine na ulicama Beograda pojavit će se malo gradsko vozilo na električnu energiju čija cijena neće prelaziti 10.000 eura, javlja B92. kompanija Eko Srbija već je dogovorilo prvu isporuku dijelova za sklapanje dvanaest automobila, ali planiraju da se uskoro svi dijelovi električnog automobila proizvode u Srbiji. Tvrde da zatvorili cjelokupan financijski plan i dobili potrebne dozvole, i sada, kako objašnjavaju u Eko Srbiji, sve ostalo je samo do tržišta...

"S kineskim partnerom dogovorili smo sve oko uvoza dijelova, od šasije, motora, baterija do karoserije, koji bi se sklapali u okolici Beograda. Ipak, naša želja je da elektromotor i karoseriju proizvodimo u Srbiji te smo već započeli pregovore sa srpskim kompanijama koje mogu proizvesti te dijelove vozila", kaže Dragan Škrnjić, direktor Eko Srbije. Njegova kompanija dobila je potpuno besplatno licenciju od jedne renomirane talijanske kompanije za proizvodnju elektromotora, a jednaku licenciju nedavno otkupio i japanski automobilski div Suzuki.

"Prvi električni automobil, koji će se na našem tržištu prodavati pod imenom Axios, predstavit ćemo u rujnu, na petom Tesla rallyju, na kojem sudjeluju električna vozila i hibridi iz cijelog svijeta. Naš automobil je namijenjen, prije svega, za korištenje u gradskim uvjetima. S jednim punjenjem baterija ima domet do 140 kilometara, a najveća brzina je 60 kilometara na sat", dodaje direktor Škrnjić.

Posebno je zanimljivo da se električni Axios puni na običnoj kućnoj utičnici od 220 volti i da je vrijeme najdužeg punjenja baterije oko osam sati, dok je potrebno samo dva sata za punjenje 60 posto kapaciteta baterije. S druge starne, projekt Axios nije prvi u Srbiji kojem je cilj proizvodnja električnog automobila. Centar za motorna vozila AMSS je uspješno proizveo, te nakon serije testova i registrirao Punto Classic s pogonom na električnu energiju. To vozilo, djelo tima inženjera Milana Božića, zbog svojih originalnih rješenja, izaziva veliku pažnju i van granica Srbije, navodi B92.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram