Zatvori
Poslovni Puls
24/05/2016

Evo što donosi novi pravilnik o kategorizaciji hotelskih soba

Investitori u buduće hotelske objekte visoke kategorije, neće više morati brinuti o svakom centimetru "kvadrature" soba kako bi zadovoljili stroge propise za kategorizaciju...

Naime, Ministarstvo turizma ovih je dana novim Prijedlogom pravilnika o kategorizaciji objekata, koji će tek biti objavljen, investitorima izišlo ususret stvaranjem mogućnosti da se i uz manju ukupnu površinu sobe i kupaonice, dobije visoka kategorija usluge. Tako će se za svaku kategoriju hotelske sobe ostaviti fleksibilnom mogućnost da ona ima oko metar četvorni više ili manje, a da joj to ne bude prepreka za broj zvjezdica na fasadi.

Naime, hotelski menadžeri i investitori u hotele već godinama negoduju zbog obavezne kvadrature soba u novim hotelima, koje su prema njihovu mišljenju prevelike. Taj problem posebno je bio izražen kod rekonstrukcija ili kompletnih obnova objekata u povijesnim jezgrama, gdje su prostorne mogućnosti investitora ograničene, zbog čega su bili u problemu kako zadovoljiti stroge kriterije kategorizacije.

Događalo se, naime, da zbog nedostatka svega dvadesetak centimetara prostora u pojedinoj sobi, cijeli hotel ne može dobiti visoku kategoriju unatoč udovoljavanju svim ostalim kriterijima. Zbog toga su u Ministarstvu turizma reagirali i izišli investitorima ususret izmjenama pravilnika. - Obavezne kvadrature po još važećem starom Pravilniku minimalno su 32 kvadratna metra za sobe i kupaonice u hotelima od pet zvjezdica, 26 kvadrata za četiri zvjezdice, 21 za tri i 18 za dvije zvjezdice. Proučili smo kako to pitanje normiraju konkurentske turističke zemlje i poveli računa o tome da ne budu oštećeni naši investitori koji su već gradili po važećem pravilniku. Donijeli smo, mislim, najbolje rješenje, po sistemu "od-do",s propisima koji idu naruku i onima koji imaju problema s prostorom, kao i onima koji žele graditi luksuznije - pojašnjava Robert Pauletić, zamjenik ministra.

Novi pravilnik, kaže Pauletić, koji će prema najavama stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine, za hotele u izgradnji sa dvije i tri zvjezdice smanjuje po jedan obavezni metar kvadratni, a za objekte sa četiri i pet zvjezdica čak po dva metra kvadratna po sobi.Tako će primjerice, ulagači u nove hotele s četiri zvjezdice moći, ako žele, graditi sobe od 24 kvadrata, a prije je modul sobe morao imati najmanje 26 kvadrata. Inače, novim Pravilnikom koji bi u javnost trebao izići tijekom lipnja, predviđeni su i dodatni bodovi za svaku od kategorija hotela koji nude specifične usluge, što će im se ubuduće "ubrajati" u bodove za konačnu kategoriju. Vrijedi naglasiti kako unatoč sve češćim javnim pričama o hotelima sa 6 ili sedam zvjezdica, čime investitori daju na važnosti svojim projektima, u hrvatskom i europskom turističkom zakonodavstvu takve kategorije – ne postoje. Hoteli se, naime, svrstavaju u razinu od dvije do pet zvjezdica u cijeloj Europi, a samo u arapskom svijetu koji nema obaveznu kategorizaciju stavlja se veći broj zvjezdica, ovisno o visini investicije i procjeni vlasnika.

Izvor: Slobodna Dalmacija

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram