Zatvori
Poslovni Puls
19/05/2016

Hrvati sanjaju o zapošljavanju u trgovačkim lancima

Njemački trgovački lanac dm-drogerie markt najpoželjniji je poslodavac u Hrvatskoj prema rezultatima istraživanja koje je proveo portal MojPosao i u kojem je sudjelovalo više od 15 tisuća ispitanika...

Prema mišljenju najvećeg broja anketiranih, najpoželjniji je poslodavac u 2016. dm-drogerie markt s visokih 12,48 posto bodova. Na drugom je mjestu Lidl Hrvatska, a na trećem Müller Trgovina Zagreb. Prvi put među 20 najatraktivnijih poslodavaca našle su se tvrtke Rimac Automobili na devetom i Kaufland Hrvatska na 16. mjestu.

Tvrtke koje su osvojile prva dva mjesta jednako su poželjne muškarcima i ženama, dok je za muškarce na trećemu mjestu Ina, a žene su odabrale Müller Trgovinu Zagreb. Mladi bi u IT sektoru - i zaposleni i nezaposleni - najradije radili za dm-drogerie markt, Lidl Hrvatsku i Müller, a oni koji se školuju na drugome mjestu poželjnosti navode tvrtku Google Hrvatska, a na trećem Microsoft Hrvatsku.

Za ispitanike iz Zagreba i okolice u deset najpoželjnijih poslodavaca ušao je i Zagrebački holding, dok su ispitanici iz Dalmacije na popis deset najpoželjnijih uvrstili Konzum i Ericsson Nikolu Teslu. Za stanovnike Istre i Kvarnera među deset najpoželjnijih poslodavaca su i Valamar hoteli i ljetovališta te Jadran Galenski Laboratorij.

U sjevernoj Hrvatskoj među top deset poslodavaca našla se i Podravka, u središnjoj Hrvatskoj Belupo, a stanovnici istočne Hrvatske među top deset poslodavaca pozicionirali su Kaufland Hrvatsku. Ispitanici kao presudni faktor atraktivnosti poslodavca navode sigurnost radnog mjesta, zatim radnu atmosferu, a na trećem je mjestu prilika za napredak u struci. Najmanje ispitanika presudnim za atraktivnost poslodavca smatra priliku za hijerarhijsko napredovanje, a imidž tvrtke i vodstvo u sektoru nisu se pokazali osobito bitnima.Najviše ispitanika želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu, a zatim za privatnu tvrtku u domaćem vlasništvu. Na trećem mjestu poželjnosti su hrvatske institucije i tvrtke u državnom vlasništvu te zatim strane institucije. Zanimljivo je da mladi kao svog najpoželjnijeg poslodavca kad je riječ o vlasništvu tvrtke navode državne tvrtke, a čak 90 posto ispitanika razmišlja o promjeni poslodavca.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram