Zatvori
Poslovni Puls
17/05/2016

Uz visoku nezaposlenost sada imamo i manjak sezonske radne snage

Dr.sc. Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava i Anton Kliman, ministar turizma zajedno sa svojim suradnicima primili su danas predstavnike HUP-a u prostorima Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Tema sastanka bio je veliki opći problem hrvatskog gospodarstva - nedostatak sezonskih radnika. Na sastanku je istaknuto da je apsurdno da sa jedne strane postoji veliki broj nezaposlenih prijavljenih na Burzi, a u praksi nedostaje radnika spremnih na rad u realnom sektoru...

Trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u djelatnostima trgovine i turizma. Od početka ove godine od kraja veljače upućeni su veći zahtjevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i premašiti 42.000 sezonaca prošle godine. U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje veća i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odljeva ugostiteljskih radnika u EU te bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao narasti i do 30.000.

U ovom trenutku usprkos trudu HZZ-a zainteresiranih za posao je bilo svega 10%, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresirano ni da čuju uvjete zaposlenja. Evidentno je da u Republici Hrvatskoj postoji ogroman strukturni problem. Kao zaključak sastanka navedeno je da će Ministarstva donijeti strukturne i operativne mjere koje će pomoći ljudima da se zaposle i pronađu svoje radno mjesto te kompanijama da zadovolje potrebe za kadrovima, što će dovesti do još uspješnije sezone.

Ukoliko se ne bi donijele operativne mjere koje su u ovom trenutku nužne onda će se svakako trebati otvoriti razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca, stoji u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram