Zatvori
Poslovni Puls
04/05/2016

Snažan rast maloprodaje u ožujku

Prema posljednjim podacima DZS-a (prema kalendarski prilagođenim indeksima), godišnji realni rast prometa u trgovini na malo u ožujku je ubrzao na 3,5% (s 3,2% u veljači)...

S ovim izvješćem potvrđen je trend realnih godišnjih stopa rasta u trgovini na malo koji traje od rujna 2014. godine. U istom promatranom mjesecu, uslijed negativnih stopa inflacije na godišnjoj razini, u nominalnom izrazu je promet u trgovini na malo zabilježio rast od 1,0% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio realni rast od 0,2% (dok je nominalno bio niži za 0,5%).

Prema izvornim neprilagođenim indeksima, uz realni mjesečni rast od 13,8% (15% nominalno), na godišnjoj razini je realni promet u trgovini na malo u ožujku zabilježio rast od 4,3% (1,8% nominalno). Na povoljna kretanja u trgovini na malo upućivao je i pozitivan trend kretanja pokazatelja iz Ankete o pouzdanju potrošača koji su u ožujku nastavili trend rasta koji traje od listopada 2014. godine. Također, u ožujku je zabilježen i snažan dvoznamenkasti rast broja registriranih novih automobila od 13,1% godišnje (godišnji rast od 10,6% u prva tri mjeseca).

Konačni podaci o trgovini na malo biti će objavljeni 11. svibnja 2016. godine, a uz potvrdu prvih rezultata oni bi, prema našim procjenama, trebali iskazati realan rast u prvom tromjesečju od 4,5% u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. U narednim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo. Pozitivan utjecaj zasigurno će doći od očekivanog nastavka rasta fizičkih pokazatelja u turizmu te nastavka izostanka inflatornih pritisaka koji omogućava rasterećenje osobnog dohotka potrošača. Iako, snažniji rast potrošnje i dalje ostaje ograničen nepovoljnim stanjem na tržištu rada koje karakterizira niska zaposlenost i slaba kupovna moć stanovništva (usmjerenost potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba), objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram