Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2016

Bez radne sigurnosti nema demografske obnove

Hrvatska je pri samom europskom dnu po zaposlenosti mladih, a kada i rade, to je najčešće na određeno vrijeme. Upravo ta radna nesigurnost još nije prepoznata kao temeljni problem ove zemlje...

Stoga nije čudno što se u prosjeku tek s 33 godine odlučuju na samostalan život. S poslom na određeno vrijeme ne mogu podignuti kredit, kupiti stan, kuću, zasnovati obitelj jer preko noći i bez objašnjenja mogu dobiti otkaz.

S jedne strane mladima nudimo radnu nesigurnost, s druge pozivamo na demografsku obnovu. Jedno s drugim nespojivo. Da je to marginalno pitanje u našem društvu smatra i demograf Stjepan Šterc. "Gledajući skandinavske zemlja, Švicarsku, Sloveniju koje imaju u okviru EU-a pozitivno kretanje stanovništva i u tim zemljama je radna sigurnost mlade populacija gotovo potpuna - jer oni si ne mogu dopustiti da se ta nesigurnost mladih reflektira na njihovu reprodukciju stanovništva", kaže Šterc.

Zato ne iznenađuje što istraživanja pokazuju da gotovo 75 posto mladih želi napustiti zemlju. Razlog - nesigurnost vezana za budućnost Hrvatske.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram