Zatvori
Poslovni Puls
12/04/2016

LUDA TEORIJA: Rusija stoji iza objave "Panama Papersa"?

List The Washington Post objavio je tekst pod naslovom "Ne sasvim luda teorija prema kojoj je Rusija u medije pustila panamske papire". Novinar Adam Taylor svoju priču i pretpostavku da iza curenja takozvanih "panamskih dokumenata" stoji Rusija temelji na članku ekonomista Clifforda G. Gaddyja...

Dakle, Gaddy podsjeća da se u objavljenoj arhivi koja navodno dokazuje povezanost brojnih lidera s poslovanjem u takozvanim poreznim rajevima ime ruskog lidera izričito ne spominje, dok su sve druge informacije koje s njim imaju bilo kakve veze manje ili više poznate. To Gaddyjugovori samo jedno, iza afere "Panamagate" stoji Moskva. Njegovo genijalno otkriće glasi: S obzirom na to da su objavljivanjem kompromitirajućeg materijala "uzorne zapadne demokracije" uhvaćene na djelu, Rusija sada likuje, jer više nitko neće moći u nju uprijeti prstom s optužbama za slične stvari. "Zaključak" je da Rusija nije imala štete, već koristi od objavljenog materijala.

Pritom su zapadni mediji kao glavnog heroja afere u naslovima redovito plasirali upravo ruskog lidera, iako se on eksplicitno nigdje ne spominje, piše RBTH.

Evo što američki ekonomist kaže u kritičkom osvrtu na izvor njemačkih novinara: Ni jedan odgovoran čovjek koji se bori za vladavinu prava ne bi podržao objavljivanje tako velike arhive dokumenata. To ponovo govori o tome da iza svega stoji Rusija, pošto je objavljivanje takvih dokumenata u stanju "rušiti režime s nepredvidljivim posljedicama".

Do dokumenata odvjetničkog ureda Mossack Fonseca došli su ruski hakeri, specijalno cyber odjel u Kremlju, uz potporu financijske obavještajne službe. Oni su još 2015. godine pisali njemačkim novinarima. Naravno, dokazi se ne nude.

U dokumentima koji su procurili i koji sadrže tajne korporativne informacije pojavljuje se mali broj američkih građana, a to je zato što su podaci o njima stavljeni sa strane kako bi ih Rusija kasnije ucjenjivala, bilo da su to privatne osobe ili tvrtke. Analitičar, također, vjeruje da u neobjavljenoj dokumentaciji ima još mnogo Amerikanaca i da njihova imena sasvim smišljeno nisu objavljena.

U objavljenim reakcijama stručnjaka koji su skeptični u odnosu na ovakve teorije nalazi se i stara Putinova kritičarka Karen Dawisha. Ona je izjavila da ovo nikako ne može podržati, iako vjeruje onome o čemu je autor ranije pisao. Gaddy je u svoju obranu rekao da je "iznio hipotezu, a ne teoriju, te da je treba dalje istražiti".

Organizacija Wikileaks ranije je objavljivanje "planskih dokumenata" okarakterizirala kao napad na najviše rusko rukovodstvo koji su sponzorirale američke vlasti i Sorosev fond, prenijela je agencija RIA Novosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram