Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2016

Država nastavlja s rasprodajom turističke imovine

Jedanaest godina nakon ugovora o javno-privatnom partnerstvu između Sunčanog Hvara i Orco grupe, luksemburški investitor definitivno odlazi iz Hrvatske. Bio je to turbulentan odnos u kojm je zbog međusobnih tužbi pokrenuta i arbitraža i predstečjana nagodba. Većinski vlasnik gotovo 62 posto hvarske tvrtke postat će slovački investitor...

Iako ime kupca nije navedeno u priopćenju, istoga dana slovačka tvrtka Prime Tourist Resorts sklopila je ugovor s Orcom o kupnji dionica Sunčanog Hvara. Slovačka tvrtka sada ima gotovo 62 posto udjela u hvarskoj tvrtki. Ta je tvrtka dio J&T grupacije - koja je u Hrvatskoj preuzela Vaba banku, a nedavno je jedna od njezinih tvrtki postala vlasnik Novog lista.

'Nadam se da će tvrtka koja je kupila Sunčani Hvar dodati jednu novu vrijednost i novi investicijski ciklus Sunčanom Hvaru. Vjerujem da će biti tako, jer nitko ne kupuje iz špekulativnih razloga. Hvar je strahovito jaka destinacija', kazao je ministar turizma Anton Kliman. Promjena vlasnika ne zabrinjava ni gradonačelnika Rina Budrovića.

Grad Hvar ne zanimaju vlasnici nego stanje u tvrki, zaposeni radnici i sama destiancija kao takva. Na Zagrebačkoj burzi slovačka tvrtka objavila je ponudu za preuzimanje preostalih dionica što znači da sada i država može prodati svoj udjel. Procjenjuje se da bi država za svojih 32,36 posto dionica Sunčanog Hvara mogla dobiti oko stotinjak milijuna kuna. O eventualnoj prodaji državnog udjela u Sunčanom Hvaru i druge turističke imovine u Dnevniku HTV-a govorio je pomoćnik ministra turizma Robert Pende. 'Smatramo da država ne bi trebala biti značajnije prisutna u turističkom portfelju', kazao je. Izvijestio je kako je završen prvi krug prodaje Imperijala Rab i hotela Maestal, a u pripremi je i prodaja udjela za Jadran Crikvenicu te za hotele u Makarskoj. 'Interesa ima, govori se o stotinama milijuna kuna i bili bi zadovoljni kad bi se i mirovinski fondovi uključili u ovaj proces. ACI je od posebnog interesa za Hrvatsku - ima dobru dinamiku ulaganja i država ne razmišlja o njegovoj privatizaciji, rekao je Pende.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram