Zatvori
Poslovni Puls
24/03/2016

Dobra turistička sezona dodatno će osnažiti rast u maloprodaji

Konačni podaci o prometu u trgovini na malo za siječanj potvrdili su preliminarne rezultate odnosno realan godišnji rast od 2,9% (prema kalendarski prilagođenim podacima) dok je u nominalnom izrazu, potpomognut deflacijskim pritiscima, zabilježen pad prometa u trgovini na malo za 1,6% godišnje...

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo je na mjesečnoj razini zabilježio nominalan pad od 1,2% dok je u realnom izrazu pad iznosio 0,6% u odnosu na prosinac. Doprinos mjesečnom padu prometa u trgovini na malo došao je od pada unutar svih potkategorija trgovine na malo, dok je najsnažniji pad zabilježen kod ostalih nespecijaliziranih prodavaonica (-39,5%).

Obzirom na visoku orijentiranost potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ne iznenađuje visok udio nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama u strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo od gotovo 40%. U siječnju je tako promet u spomenutim prodavaonicama (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) zabilježio očekivani pad na mjesečnoj razini od gotovo 23,1%, što je svakako pod utjecajem visoke baze u prosincu (zbog blagdanske potrošnje). Istovremeno, na godišnjoj razini je zabilježen rast prometa u prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama od 1,3%.

Pod utjecajem snažnog pada cijena sirove nafte na svjetskim tržištima promet u kategoriji motornim gorivima i mazivima u siječnju je (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) zabilježio snažan pad na mjesečnoj i godišnjoj razini od 20,9% odnosno 4,6%, pri čemu su cijene u promatranoj kategoriji (goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva) zabilježile mjesečni i godišnji pad od 4,3% odnosno 4,7%.

"U narednim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo. Uz poboljšanje pokazatelja očekivanja i raspoloženja potrošača povoljnim kretanjima će svakako pridonijeti i veći realni raspoloživi dohodak (kao posljedica izostanka inflatornih pritisaka). Dodatni poticaj rastu trgovine na malo u ovoj godini očekujemo i od još jedne uspješne turističke sezone", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram