Zatvori
Poslovni Puls
07/03/2016

Bank of China Gazpromu odobrila kredit od 2 milijarde eura

Ruski državni plinski div Gazprom objavio je u četvrtak da je dobio 2 milijarde eura kredita od Bank of China Ltd.. To je najveći kredit koji je Gazpromu ikada odobren od jedne banke i ukazuje da zapadnjačke sankcije povećavaju rusku gospodarsku ovisnost o Kini...

Ruski naftno-plinski sektor, najsnažniji generator ruskog izvoza, pati zbog sankcija uvedenih ruskim tvrtkama kojima je prerezan pristup zapadnim financijskim tržištima, piše Wall Street Journal.

Porast ulaganja daje Kini, najvećem svjetskom potrošaču energije, veći pristup ruskim resursima, učvršćujući veze između susjeda koji žele smanjiti američki utjecaj u svijetu.

Kina je prošle godine pristala povećati svoj udio u projektu ukapljenog prirodnog plina na Arktiku, vrijednog 27 milijardi dolara, kojem je blokirano dolarsko financiranje i očekuje kineski kredit.

Kinesko plaćanje unaprijed za dobavu ruske državne naftne tvrtke Rosneft pokazalo se kao uspješna alternativa. Gazprom, koji ostvaruje više od 10 posto ruskih prihoda od izvoza, nada se da će isporuka plina Kini, projekt vrijedan 55 milijardi dolara, smanjiti njegovu ovisnost o izvozu u Europu.

Gazpromova objava kredita kao da je tempirana da bi ruskim kompanijama pokazala da mogu doći do novaca unatoč sankcijama, rekla je Natalia Orlova, glavna ekonomistica Alfa Banke u Moskvi. “Ipak, ne treba očekivati da će kineske banke zamijeniti svjetska tržišta kapitala,” rekla je Orlova.

Gazprom nije objavio detalje petogodišnjeg zajma, koji će se najvjerojatnije iskoristiti za refinanciranje i nije jako velik za kompaniju s investicijskim programom koji je prošle godine bio oko deset puta veći, kažu analitičari.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram