Zatvori
Poslovni Puls
29/02/2016

Može li Borovo uz startasice doživjeti preporod?

Na njih se nekad čekalo u dugim redovima, nije ih se moglo proizvesti koliko ih se moglo prodati. Preživjele su rat, raspad države i tržišta i opet su pronašle put do zadovoljnih kupaca. Nedavno su prešle granicu Borova, Vukovara, i ovih prostora, te krenule put Zapada...

Kada su već davne 1976. dizajneri Borova počeli proizvoditi tenisice Startas, nisu ni sanjali trajati gotovo 40 godina i da će se proizvesti deseci milijuna pari. Uz Borosane, startasice su najpoznatiji brend vukovarske tvornice u bivšoj Jugoslaviji.

Za gospođu Mirjanu startasice su tenisice njezine mladosti, kao i za mnoge od nas odrasle u socijalizmu. Tako sačuvane poklonila ih je tvornici Borovo, gdje se danas čuvaju kao vjerojatno najstariji primjerak. Dizajn pokazuje da su proizvedene negdje krajem sedamdesetih, u prvim serijama.

Izvorno zamišljene za igranje stolnog tenisa, startasice su ubrzo postale modni hit. U vrijeme kada smo žudili za odjećom sa zapada, bile su jedan od rijetkih domaćih brendova koje smo nosili bez komleksa siromašnog istoka. U kasnim osamdesetima prodavalo se oko 5 milijuna pari na godinu.

Vrhunac popularnosti doživjele su 1987. kada su bile službena obuća Univerzijade. Na ceremoniji otvaranja nosili su ih svi sudionici. Perica Bukić tada je bio član naše vaterpolske reprezentacije. A onda je došao rat. Borovo je zapaljeno, proizvodnja je stala.

Startasice se ponovno proizvode od 2007. godine. No svijet je drukčiji pa valja pronaći novi put i novo tržište. U Borovu postaju svjesni da zaostala proizvodnja više nije mana, već prednost. U globaliziranom svijetu, u kojem se ne zna gdje se proizvod dizajnira, a gdje proizvodi, Borovo može postati brend. Dizajnerica Iva Ćurković s timom tvornice stvara novu priču. Prava vrijednost ovog proizvoda je da je od dizajna, od ideje do gotovog proizvoda, gotovo svih sirovina, sve radimo u Vukovaru, kaže Ćurković.

Svaki dio proizvodnje obavlja se ručno. Svaka startasica gotovo je unikat. Serije su male, dizajn maštovit, kombinacije brojne. U Borovu se uzdaju u još jednu prednost startasica - prirodni materijali. Dokaz za to je pečenje na 150 stupnjeva Celzijevih oko 60 minuta.
Proizvodnja raste, iako još jako zaostaje za onom prije Domovinskog rata. Dovoljno je reći da je samo na području bivše Jugoslavije Borovo imalo 230 prodavaonica. No osvajaju se druga tržišta - raste izvoz u Kanadu, Sjedinjene Države, Francusku, Singapur, Australiju. Najviše nade polažu u ovaj model - ružičastu starstasicu s jednorozima, koji se krajem prošle godine pojavio na internetskim stranicama modnog časopisa Vogue. Ružičasta tenisica Borovu možda donese i ružičastu budućnost. A to je najljepši dar koji može dobiti za svoj 40. rođendan.

Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram