Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2016

Financijska pismenost u zemlji u kojoj trećina građana nema dovoljno za život...

Istraživanje HNB-a i HANFE o mjerenju financijske pismenosti, pokazalo je solidno znanje o novcu. Građani znaju kako raporediti prihode i koje im opasnosti donosi inflacija, a u problemu su - kada je riječ o kamatama, koje moraju platiti za zajam. No najviše zabrinjava podatak da je trećini građana problem kako pokriti osnovne životne troškove...

Sjedni tri, toliko bismo dobili iz financijske pismenosti da se ona ocjenjuje u školi. Nešto lošiju ocjenu dobili bi mlađi od 19 i stariji od 70 godina te oni koji imaju manje prihode. Minus tri dobili bi i stanovnici Primorja, Istre i Dalmacije, piše HRT.

Osnovni pojmovi nam idu, ali izračun malo teže. 62% građana zna izračunati osnovnu kamatu, ali samo 33% složenu kamatu. Financijske pojmove najbolje učimo na najteži način: iz iskustva.

Istraživanje je pokazalo da se vrlo dobro razumijemo u pitanja koja se odnose na tečajni rizik, odnosno pitanja koja se odnose na inflaciju, međutim zanimljivo je da oni mladi od 19 pa čak i oni od 20 do 29 te fenomene ne raspoznaju dovoljno dobro.

Odgovorni smo prema plaćanju računa, dobro promislimo kad kupujemo, ali trećina građana živi ne misleći na sutra. Jer znanje je jedno, a ponašanje nešto sasvim drugo.

Kada se usporedimo s drugim zemljama, po znanju smo čisti prosjek, ali po ponašanju bliže dnu ljestvice. Tko zna što bi istraživanje pokazalo da se pitalo one koji imaju zavidno znanje, Nijemce ili Irce, da s našim prihodima i našim cijenama prežive mjesec dana, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram