Zatvori
Poslovni Puls
01/02/2016

Uljanik gradi luksuzni kruzer vrijedan 200 milijuna eura

Pulski Uljanik dogovorio je izgradnju prvog luksuznog kruzera na svijetu, sa čak šest zvjezdica. Vrijedan je oko 200 milijuna eura, a bit će namijenjen plovidbi polarnim područjima! Tako će se uskoro kruzerom moći posjetiti daleku Antarktiku. Cijena - prava sitnica, oko 150 tisuća dolara po osobi! Prvi putnici zaplovit će 2018., kada će Uljanik završiti gradnju...

Sve kabine, njih 114, imaju balkon. Ima apartmana i od 100 četvornih metara, a najmanja kabina ima 30 kvadrata. Brod će biti dugačak 160 metara, ali će prevoziti samo 240 putnika, kako bi im se mogli ispuniti svi zahtjevi. Na tri putnika dolaze čak dva člana posade.

Na natječaj za izradu tog zahtjevnog broda koji će putnicima omogućiti da helikopterom posjete svaki dio Antarktike, javila su se i španjolska i talijanska brodogradilišta. Pobijedio je Uljanik, koji odavno radi specijalizirane brodove i potvrđen je kao fleksibilno brodogradilište kada je riječ o zahtjevima naručitelja, piše HRT.

Serđo Pajković, direktor prodaje, ističe kako Uljanik ima 400-500 inženjera od koji je velik dio projektanata koji su spremni na sve izazove.

No ovakav brod još nisu izradili. Pogonit će ga motori koji, kada je riječ o ekološkim standardima, svjetska brodogradnja još nije vidjela. Trup, pak, mora imati sve potrebno za lomljenje leda.

Sigurnost mora biti neupitna. Brod ima dvije strojarnice - ako jedna i izgori, sigurno može stići u luku, kaže voditelj projekta Atif Softić.

Australska tvrtka koja je naručila kruzer u svojoj floti ih ima 20-ak, ali samo za plovidbu rijekama. Ovo im je prvi kruzer za plovidbu polarnim područjima i prvi na svijetu tako visoke ICE-klase!

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram