Zatvori
Poslovni Puls
28/01/2016

Zašto su hrvatske tvrtke nezainteresirane za golemo poljsko tržište?

Više od 60 gospodarstvenika iz 48 hrvatskih tvrtki sudjelovat će sutra u Varšavi na poljsko-hrvatskom gospodarskom forumu kako bi pokušali osnažiti svoje poslovanje na poljskom tržištu. Iz godine u godinu zamjetno raste gospodarska razmjena dviju zemalja, a golemo poljsko tržište otvara brojne mogućnosti hrvatskim tvrtkama...

Čudo je ta Poljska, u samo 7 godina iz fondova Europske unije povukla je 85 milijardi eura i otvorila 270 tisuća radnih mjesta. Općina Igolomja Vavženjčice nakon novca za školu, vrtić i vodovod, dobila je sredstva za jedan projekt s Hrvatskom, piše HRT.

Dvije zemlje dugo i dobro surađuju, ali gospodarska razmjena još nije na razini na kojoj bi mogla biti, iako silovito raste. Hrvatska je u prvih deset mjeseci prošle godine uvezla iz Poljske robu vrijednu 435 milijuna eura, izvezla tri puta manje.

Na prvom su mjestu u uvozu cigarete, pa pelene i lijekovi, u izvozu vrh drže konstrukcije. U Poljskoj posluju Podravka, Dalekovod, Orbico, Končar. I poljske tvrtke otvaraju urede u Hrvatskoj.

Poljsko je tržište 10 puta veće od hrvatskog, ima 38 milijuna ljudi.

Hrvatske tvrtke teško se snalaze u uspostavljanju kontakata s poljskima. Ono što dodatno usporava suradnju je i to što hrvatske tvrtke često ne odgovaraju na elektroničku poštu poljskih kompanija ili to čine presporo rekao je Paweł Włodarczyk, počasni konzul RH u Krakovu.

Zato u turizmu nema nikakvih prepreka. Hrvatsku je lani posjetilo 700 tisuća Poljaka.

Nije samo na području turizma golem potencijal gospodarske suradnje s Poljskom. Tu su energetika, prehrambena industrija, transport, infrastruktura. Od kraljice europskih fondova može se naučiti i kako povući novac. Poljacima je on oplodio gospodarstvo, oni krizu nisu ni osjetili.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram