Zatvori
Poslovni Puls
26/01/2016

Nijemci predlažu devalvaciju kune, Orešković se protivi

Dva dana nakon izglasavanja povjerenja novoj Vladi u Saboru u javnost su izašli detalji programa sa sedam ključnih reformi koje je bavarski IFO institut naveo u svom ekonomskom programu za Hrvatsku, a koji je još prije izbora naručio HDZ...

I dok su mnoge reforme vrlo slične onima koje nam predlažu i druge međunarodne institucije i domaći stručnjaci, najviše pozornosti pobudila je ona koja govori o devalvaciji kune za čak 13%.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje kaže da rad Ifo instituta "otklanja naše vječne rasprave o devalvacijama i deprecijacijama, zato što se čak i oni koji smatraju da tu postoji problem, zalažu za korekciju od 13 posto u 7 do 13 godina, što bi značilo 1-2% godišnje".

Valja napomenuti kako se premijer Tihomir Orešković u intervjuu za RTL televiziju usprotivio devalvaciji kune koji je preložio Ifo institut, a koji je angažirao HDZ, jer ocjenjuje kako imamo druge načine za podizanje konkurentnosti.

Ifo institut predlaže još i lakše zapošljavanje i otpuštanje, privatizaciju državnih kompanija, smanjenje prijevremenog umirovljenja i državnih službenika. Važno mjesto zauzimaju i porezne izmjene.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivan Majić i Matej Bule u sklopu okruglog stola u organizaciji udruge poreznih obveznika "Lipa" predstavili su svoj prijedlog fiskalne konsolidacije u Hrvatskoj.

Za većinu reformi trebat će nekoliko godina, no ovi ponajbolji studenti Ekonomskog fakulteta predlažu mnogo brže rezove.

Ako želimo što hitnije djelovati onda moramo djelovati na tim najvećim stavkama, a to su nažalost mirovine plaće i neka socijalna davanja, kaže Bule. S njim se slaže i Majić koji bi prodao dio državne imovine. Predlažu prodaju udjela u Croatia banci, HPB-u, Croatia Airlinesu.

No jedno je biti student, a drugo premijer ili ministar, pogotovo u velikoj koalicijskoj vladi. Vlade sa velikim brojem koalicijskih partnera, ovako je rijetko i zabilježeno da ih ima tako puno, u pravilu imaju i rastući deficit i rastući javni dug. Teško je rezati deficit, javni dug - kad imate tako puno koalicijskih partnera, kaže Vuk Vuković iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram