Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2016

Rusima prijete stravično siromaštvo i besparica

Četvrtu ekonomsku krizu u Ruskoj Federaciji u posljednjih četvrt stoljeća prate nesvakidašnji pad prihoda kućanstva i rast razine siromaštva. Oni se događaju zato što država i društvo nema financijskih i institucionalnih mogućnosti, koje bi pružile socijalnu podršku. Prognoze nisu nimalo optimistične: analitičari očekuju masovni pad razine i kvalitete života građana...

U 2012. i 2013. nitko nije mogao predvidjeti rat sankcija te su samo rijetki prognozirali pad cijene nafte do sadašnje razine. No već su mnogi od ekonomista predvidjeli: u dogledno vrijeme bi potrošački mjehur, napuhnut nadprosječno visokom cijenom nafte i izdašnim budžetnim isplatama, mogao puknuti. Od 2006. godine razina plaća u BDP-u u Rusiji je rasla, a u ostatku svijeta se smanjivala od 2007., što se, međutim, negativno odražavalo na konkurentnu sposobnost i proizvodnju ekonomije. U 2014. taj se pokazatelj poravnao s prosječnim svjetskim (52%) te je za 11% bio veći od prosječne razine u državama u razvoju (41%).

2015. godinu okarekterizirao je najveći pad prihoda, plaća, mirovina te povećanje zaposlenika s pola radnim vremenom. Takva tendencija i dalje traje u 2016. godini. Ruski analitičari i analitičari Svjetske banke slažu se u mišljenju da će službena razina siromaštva rasti u 2016. godini, i to do 16%.

Država, kompanije, većina kućanstva nema resursa da podržava potrošački model rasta, a učinkoviti instrumenti raspodjele bogatstva i socijalne adaptacije nisu stvoreni. ''Država ide prema normalnoj razini plaća i potrošnje. Žao mi je ljudi, no to je stvarnost'', govori Leonid Grigorjev, glavni savjetnik voditelja Analitičkog centra pri vladi RF.

Bez obzira na burni rast prihoda, zbog neizmijenjene nadprosječne koncentracije nacionalnog bogatstva u zasebnim socijalnim grupama i regijama, nije se promijenila razina nejednakosti u društvu – 20% stanovništva živjelo je u 2014. mjesečno od 7 tisuća rubalja, a u razdoblju od siječnja-rujna 2015. na njih je otpadalo samo 5,6% od svih prihoda. No stvarna razina raslojavanja prema prihodima je puno veća nego što se obično smatra u ruskom društvu. U listopadu 2015. ruski građani, ispitani u anketama, smatrali su da na udio od 1% od najbogatijih ruskih građana otpada 53% od svih prihoda, no zapravo se radi o pokazatelju od 70%, svjedoči istraživanje Zamke percepcije 2015., koje je provela agencija Ipsos Public Affairs.

Prema ocjenama ruskih analitičara, od 30% do 50% stanovništa Ruske Federacije moglo bi popuniti ''vojsku'' siromašnih u doglednoj budućnosti. To su prije svega djeca, umirovljenici i i njihove obitelji te oni zaposlenici s ugovorom od pola radnog vremena. I ako oni o tome zasad ne znaju ništa, sigurno će saznati u 2016, piše RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram