Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2016

Bloomberg: Hrvatska među najsporijim gospodarstvima u 2016. godini

Prema procjenama ekonomista koje je anketirao Bloomberg, Hrvatska je među 10 ekonomija u svijetu s najmanjim očekivanim rastom gospodarstva u 2016. godini...

Ekonomisti iz Bloombergovog istraživanja analizirali su 93 ekonomije svijeta te za Hrvatsku procjenjuju rast od 1,1 posto, uz vjerojatnost ponovnog odlaska u recesiju od 22 posto.

Hrvatska je ove godine izašla iz šestogodišnje recesije. BDP Hrvatske porastao je u trećem kvartalu 2015 za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2014., te je to najveći rast gospodarstva od drugog tromjesečja 2008. godine, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto.

Svjetska banka Hrvatskoj u 2015. predviđa povećanje rasta za 1,5 posto i nastavak oporavka u 2016.-2017., u prosjeku za 1,9 posto. Na vrhu Bloombergove ljestvice 10 najsporijih gospodarstava našla se Venezuela. Niske cijene nafte teško su pogodile tu zemlju, koja se već ranije bila u teškim ekonomskim problemima, visokom inflacijom, a javljale su se čak i nestašice osnovnih proizvoda. Pri vrhu je i Grčka, koja ima slične probleme kao i Hrvatska - grca u dugovima. Rusija je također u problemima zbog niskih cijena nafte, o kojoj im ovisi pola prihoda državnog proračuna. Među deset najsporijih ekonomija našla se i Finska, čije gospodarstvo trpi zbog izloženosti ruskom tržištu, dok Švicarska ima problema s održavanjem rasta zbog snažnog franka.

Izvor: Index.hr/Bloomberg

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram