Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2016

Pad ukupnih kredita za 5 mlrd. kuna u odnosu na prošlu godinu

Prema posljednjim podacima HNB-a zabilježivši mjesečnu stagnaciju, krajem studenog kunska vrijednost ukupno plasiranih kredita iznosila je 276 mlrd. kuna. Međutim, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, ukupni krediti zabilježili su pad od 5 mlrd. kuna, odnosno 1,8%. U odnosu na kraj 2014. godine ukupni krediti su niži za 4,1 mlrd. kuna odnosno 1,5%...

Prema valutnoj strukturi, padu ukupnih kredita na godišnjoj razini prvenstveno je pridonio pad valutnih kredita (uključujući kunske uz valutnu klauzulu) dok su čisti kunski krediti zabilježili rast. U posljednje vrijeme primjetan je trend godišnjih stopa pada valutnih kredita, dok s druge strane čisti kunski krediti već neko vrijeme bilježe kontinuirani rast na godišnjoj razini.

Tako su kunski krediti krajem studenog uz rast na mjesečnoj razini od 751 mil. kuna (1%), dosegli razinu od 78 mlrd. kuna. Promatrano u odnosu na studeni prošle godine čisti kunski krediti su porasli za 2,7 mlrd. kuna (3,7%), čime su nastavili trend godišnjeg rasta koji traje od listopada prošle godine. U odnosu na kraj 2014. godine kunski krediti porasli su za malo manje od 4 mlrd. kuna (5,4%). S druge strane, valutni krediti su krajem studenog uz mjesečni pad od 793 mlrd. kuna (0,4%) iznosili 198 mlrd. kuna. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine niži su za 7,8 mlrd. kuna (3,1%), dok su u odnosu na kraj 2014. niži za 8,1 mlrd. kuna (3,9%). Primjetan je trend pada valutnih kredita na godišnjoj razini koji s nekoliko prekida datira od rujna 2012. godine.

S obzirom da se krajem studenog 71,7% ukupnih kredita odnosi na kredite denominirane u stranoj valuti i one vezane uz valutnu klauzulu, godišnji pad kredita iskazanih u kunama djelomično je potpomognut jačanjem tečaja domaće valute u odnosu na euro (za 0,6%). S druge strane godišnji pad ukupnih kredita u kunskoj protuvrijednosti ublažen je slabljenjem kune u odnosu na švicarski franak na godišnjoj razini za 9,4 %.

Promatrano prema sektorima za iskazani pad kredita na godišnjoj razini (u iznosu od 5 mlrd. kuna) prvenstveno je zaslužan pad kredita sektoru poduzeća i stanovništva. Krediti sektoru poduzeća tako su i u studenom nastavili kontinuirani trend razduživanja promatrajući na godišnjoj razini, koji datira od sredine 2012. godine. Uz mjesečni pad od 181 mil kuna, krediti poduzećima su krajem studenog iznosili 88,8 mlrd. kuna (čineći preko 32% ukupno danih kredita). Promatrano u odnosu na isti mjesec prošle godine krediti poduzećima su niži za 4,1 mlrd. kuna, odnosno 4,4%. U odnosu na kraj 2014. godine krediti poduzećima su niži za 3,2 mlrd. kuna odnosno 3,5%. Posljednji podaci o distribuciji kredita kreditnih institucija za obrtna sredstva i kredita za investicije nefinancijskim trgovačkim društvima pokazuju trend godišnjeg pad koji datira od sredine 2012. godine. Tako su u studenom krediti za obrtna sredstva poduzeća zabilježili značajan godišnji pad od 5,9% dok su krediti za investicije 4,1% niži nego u istom mjesecu 2014. godine. Napomenimo kako dio hrvatskih poduzeća višeg boniteta koristi povoljnije inozemne izvore financiranja supstituirajući tako skuplje domaće bankovno financiranje.

Krediti dani stanovništvu s udjelom u ukupnim kreditima preko 45% krajem studenog su iznosili 125,7 mlrd. kuna. Krediti sektoru stanovništva su tako uz mjesečnu stagnaciju, zabilježili pad na godišnjoj razini od 1,2 mlrd. kuna (0,9%), nastavivši trend razduživanja na godišnjoj razini koji traje od srpnja ove godine. U odnosu na kraj 2014. godine krediti stanovništvu su niži za 791 mil. kuna odnosno 0,6%. Snažniji oporavak kreditne aktivnosti u sektoru stanovništva i dalje je ograničen slabim tržištem rada.

S udjelom od 19,2% u ukupnim kreditima, krediti sektoru središnje države krajem studenog iznosili su 53 mlrd. kuna. Krediti sektoru središnje države su tako unatoč blagom mjesečnom padu od 113 mil. kuna u odnosu na isti mjesec prošle godine porasli za 1,1 mlrd. (2,2%). U odnosu na kraj 2014. godine krediti sektoru središnje države su viši za 957 mil. kuna odnosno 1,8%, objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram