Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2016

Pozitivni pokazatelji: Vanjskotrgovinski deficit smanjen za 3 posto

U prvih devet mjeseci 2015. godine izvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 1,089 milijarde eura, a uvezeno 1,878 milijarde eura. Tako je generirana negativna bilanca od 789 milijuna EUR...

Prema istom razdoblju prethodne godine izvoz je porastao za 19 posto, uvoz za 9 posto, a negativna bilanca smanjila se za 3 posto, priopćili su iz HGK.

"Unatoč rastu uvoza, pozitivno je što je povećanje negativne bilance konačno usporeno. Očekujemo da će podaci za 2015. godinu pokazati pozitivne trendove u odnosu na 2014. odnosno smanjenje negativne bilance", kazala je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Božica Marković. Najviše se izvozilo svježe ribe s udjelom od 7,6 posto, kukuruza (7,2%), čokolade (4,9%), šećera (4,4%), sladnih ekstrakata (3,9%) i preparata za umake (vegeta i dr., 3,8%). „Izvoz govori u čemu smo konkurentni i čega trenutno ima viška. Struktura uvoza upozorava na zabrinjavajuće stanje u sektorima mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća. Primarna proizvodnja – uzgoj stoke, proizvodnja mlijeka, voća i povrća te naslanjajuća prehrambeno-prerađivačka industrija traže strukturne promjene i svakako bolje povezivanje“, objašnjava Marković.

Uvozilo se pak najviše svinjskog svježeg mesa s udjelom od 5,9%, kruha i peciva (4,4%), čokolade (4,1%), stočne hrane (4,0%) i raznih prehrambeni proizvodi (3,9%).

Pokrivenost uvoza izvozom je 58 posto. Udio poljoprivredno prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu je 13 posto, a udio u ukupnom uvozu iznosi 14 posto.Glavno izvozno tržište je Bosna i Hercegovina s udjelom od 18 posto, a slijede Slovenija s 15 posto, Italija s 11 posto i Srbija s 8 posto. Najviše je proizvoda uvezeno pak iz Njemačke (15%), Italije (12%), Mađarske (9%) i Nizozemske (8%). U zemlje EU izvezli smo poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 578 mil. EUR, što pokriva 53% izvoza u promatranom razdoblju dok smo u zemlje CEFTA-e izvezli proizvoda u vrijednosti 374 mil. EUR-a ili 34% ukupnog izvoza. Najviše proizvoda poljoprivrede i prehrambene industrije uvezeno je iz EU - 1,565 milijarde EUR ili 83%.

"Struktura trgovanja se promijenila od ulaska u EU što je bilo za očekivati s obzirom da Hrvatska sudjeluje u funkcioniranju zajedničkog tržišta. Uvoz iz EU u prvih šest mjeseci 2015. godine je smanjen za 9% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, a u ukupnom uvozu sudjeluje sa 84%. U ukupnom izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tržište EU čini 51% i na to tržište bilježimo rast izvoza za 4% u prvih šest mjeseci 2015. godine dok uvoz i izvoz u zemlje CEFTA regije bilježi smanjenje", kazala je Marković.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram