Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2015

U listopadu nastavljen trend razduživanja stanovništva

 Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni krediti sektoru stanovništva krajem listopada iznosili su 125,6 mlrd. kuna zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini...

Naime, u odnosu na rujan, ukupni krediti stanovništvu su za 397 mil. kuna niži (mjesečni pad od 0,3%) dok su na godišnjoj razini također zabilježili razmjerno značajan pad od 1,3 mlrd. kuna (1%). U listopadu je tako četvrti mjesec zaredom zabilježen pad ukupnih kredita stanovništvu na godišnjoj razini, nakon što je u prvoj polovici godine bio vidljiv blagi oporavak u usporedbi s 2014. godinom. Također, u usporedbi s koncem prošle godine, ukupni krediti sektoru stanovništva niži su za 811 mil. kuna (0,6%). Pritom valja naglasiti da su tečajna kretanja odnosno slabljenje kune u odnosu na euro i/ili švicarski franak pridonijeli rastu nominalne vrijednosti stanja plasiranih kredita u prvoj polovici godine.

Podaci pokazuju da u valutnoj strukturi kredita stanovništvu dominiraju devizni krediti (uključujući i one s valutnom klauzulom) s udjelom od gotovo 70%, stoga je jačanje kune u odnosu na euro na godišnjoj razini za 0,8% dodatno utjecalo na iskazani pad kredita.

Izuzev gotovinskih nenamjenskih kredita, godišnjem padu kredita sektoru stanovništva pridonijele su sve preostale komponente kredita prema namjeni: potrošački, stambeni, hipotekarni krediti, krediti za automobile, krediti po kreditnim karticama te prekoračenjima po transakcijskim računima. Naime, gotovinski nenamjenski krediti su u listopadu (39,7 mlrd. kuna) zabilježili nastavak trenda godišnjeg rasta, čineći pritom udio od 32% u ukupnim kreditima stanovništvu. U usporedbi s listopadom prošle godine porasli su za nešto više od 1,5 mlrd. kuna (4%) te su na mjesečnoj razini viši za 84 mil. kuna (0,2%). U usporedbi s krajem 2014. gotovinski nenamjenski krediti također su porasli za 616 mil. kuna (1,6%). U ovoj skupini kredita oni s valutnom klauzulom čine udio od 56% stoga su spomenute tečajne razlike i ovdje doprinosile promjenama na godišnjoj i mjesečnoj razini.

Gotovo polovicu ukupnih kredita stanovništvu čine stambeni krediti koji su krajem promatranog mjeseca iznosili nešto više od 60 mlrd. kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Naime, u odnosu na rujan, stambeni krediti stanovništvu su niži za 296 mil. kuna (0,5%) dok su na godišnjoj razini zabilježili smanjenje za 420 mil. kuna (0,7%), čemu su također značajno doprinijele spomenute tečajne razlike.

"Obzirom na još uvijek slabo tržište rada, u narednim mjesecima ne očekujemo znatniji zaokret u kreditnoj potražnji, pri čemu bi eventualno trend višegodišnjeg razduživanja sektora stanovništva mogao blago usporiti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram