Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2015

Nastavak deflacijskih pritisaka u studenom

Prema posljednjim podacima DZS-a, u studenom je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila pad od 0,3% u odnosu na prethodni mjesec što se posljedično odrazilo na pad prosječnih cijena i na godišnjoj razini za 0,9%. Tako je uz nekolicinu sporadičnih izuzetaka, nastavljen niz negativnih godišnjih stopa promjene potrošačkih cijena koje datiraju od veljače 2014. godine. Deflacijske pritiske potvrđuje i podatak da su u kumulativnom razdoblju od siječnja do studenog cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju zabilježile prosječan pad od 0,5% u odnosu na isto razdoblje lani...

Snažan pad cijena energenata na svjetskim tržištima odrazio se kroz uvezene pritiske i na niže cijene na domaćem tržištu. Stoga ne iznenađuje da je (promatrano prema glavnim skupinama prema namjeni potrošnje) u studenom zabilježen relativno najveći mjesečni pad cijena u kategoriji prijevoza (za 0,7% u odnosu na listopad) i to zahvaljujući ponajprije nižim cijenama goriva za osobna prijevozna sredstva (mjesečni pad za 1%). Utoliko su cijene prijevoza (kao i cijene prehrane i bezalkoholnih pića) u promatranom mjesecu dale najveći pojedinačni doprinos padu indeksa potrošačkih cijena u studenome u odnosu na listopad (od -0,09%). Također, na mjesečnoj razini je zabilježen i pad cijena u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva koje su u prosjeku niže za 0,4% (na godišnjoj razini su niže za 0,7%). Također, u studenom je mjesečni pad cijena od 0,3% zabilježen u kategorijama prehrane i bezalkoholnih pića; kod alkoholnih pića i duhana te u skupini restorana i hotela. S druge strane, mjesečni pad potrošačkih cijena ublažile su više cijene odjeće i obuće te cijene pokućstva, opreme za kućanstvo i redovitog održavanja kućanstva koje su u obadvije skupine u prosjeku više za 0,4% u odnosu na listopad. Istovremeno, mjesečna stagnacija cijena zabilježena je u skupini komunikacija i obrazovanja.

Promatrajući u odnosu na isti mjesec prošle godine, nastavku deflatornih kretanja u studenom snažno je pridonio pad cijena u kategoriji prijevoza (7,4%) potaknut padom cijena u kategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (11,6%). Slijedi ga pad cijena u obrazovanju (1%); u kategoriji rekreacije i kulture (0,8%) te u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (0,7%). S druge strane, snažniji pad cijena na godišnjoj razini ublažio je rast cijena u kategorijama prehrane i bezalkoholnih pića (0,3% godišnje), alkoholnih pića i duhana (1,2%) te zdravlja (2,1%).

Isključimo li iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente kao što su cijene energije i prehrane, temeljna godišnja stopa inflacije u studenom zabilježila je pozitivnu stopu godišnjeg rasta od 0,4%.

"Obzirom na spomenute učinke uvezenih deflacijskih pritisaka (prvenstveno uzrokovanih padom cijena nafte na globalnom tržištu), na razini cijele 2015. godine prosječna razina cijena zabilježit će i drugu godinu za redom blagi pad. U 2016. godini očekujemo povratak k pozitivnim vrijednostima podržane niskom bazom te oporavkom cijena na robnim tržištima", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram