Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2015

Božićnice u Hrvatskoj teške oko 700 milijuna kuna

U mjesecu darivanja osim djece i zaposleni očekuju - da ih se poslodavci sjete, no nema pouzdanih podataka - koliko će zaposlenih dobiti božićnicu. Javnim službenicima to je zakonom uskraćeno, a umirovljenici - kojih je više od milijun i 200 tisuća, ove su godine zbog izbora imali sreće pa su jedini sigurni - da imaju božićnicu, koja ovisno o visini mirovine - iznosi od 100 do 325 kuna...

Bez obzira na to je li u novcu ili bonovima, božićnica je uvijek dobro došla za podebljanje ili krpanje kućnog proračuna. No, ove će godine razveseliti manji broj zaposlenih.

Božićnica najčešće nije veća od neoporezivih 2,5 tisuće kuna. Ipak, malobrojne tvrtke, neke već tradicionalno, imaju najizdašnije božićnice. Primjerice, svi DM zaposlenici dobit će božićnicu koja će biti u visini prosječne mjesečne plaće.

Kao i prošlih godina dar za djecu i božićnice isplatit će i kompanije u sustavu Agrokora u skladu s kolektivnim ugovorom. To će, među javnim tvrtkama, učiniti i Hrvatske šume, dok će Hrvatske autoceste svojim zaposlenicima isplatiti tisuću kuna i 600 kuna dara za djecu. HEP i Hrvatska pošta ove godine nemaju božićnice, prenosi HRT.

Procjena je da će u božićnicama biti isplaćeno oko 700 milijuna kuna. No, o toj isplati tek malobrojni žele javno govoriti.

Božićnica će biti u istom iznosu pa čak i nešto više nego što je bilo prošle godine, samo što je još više straha da se to javno prizna u strahu od neke javne osude da je to nešto, što u ovom društvu nije prihvatljivo, objasnio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Dok jedni dobivaju regrese, božićnicu ili 13. plaću, oko 250 tisuća zaposlenih u javnim službama ove godine neće dobiti ništa od toga. A što je tek s 24 tisuće zaposlenika koji rade, a neredovito ili uopće ne primaju plaću - oni božićnicu mogu samo sanjati, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram