Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2015

RBA: Krajem godine usporavanje gospodarskog rasta

Prema prvoj procjeni DZS-a, bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2015. godine zabilježio je realni godišnji rast od 2,8%. To je ujedno i najviša realna godišnja stopa od drugog tromjesečja 2008. godine. Pozitivan doprinos rastu gospodarstva došao je i od strane domaće i od inozemne potražnje...

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj očekivano je došao od potrošnje kućanstava koja je realno porasla 1,4% u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine. Navedeno je zasigurno posljedica zaustavljanja negativnih trendova na tržištu rada, višeg raspoloživog dohotka te prelijevanja pozitivnog utjecaja glavne turističke sezone.

Blago ubrzanje na godišnjoj razini bilježi i državna potrošnja (uz realni rast 0,6%). Osobito ohrabruje rast bruto investicija u fiksni kapital koje su u odnosu na treće tromjesečje 2014. godine porasle 2,2%. Naposljetku pozitivni, 1,6 postotni doprinos neto inozemne potražnje uvelike je posljedica rasta izvoza usluga (osobito turizma) koje su u promatranom tromjesečju više za 5,7%. S druge strane izvoz roba iznosio je 10,9%. Naposljetku uvoz roba rastao je po stopi 8,6%,a uvoz usluga 5,6%.

Prema proizvodnoj metodi rast bruto dodane vrijednosti iznosio je realnih 2,2% podržan prije svega rastom prerađivačke industrije (6,4%) te rastom u djelatnostima trgovine, prijevoza i skladištenja, smještaja, pripreme i usluživanja hrane (5,2%). Građevinarstvo je po prvi puta od kraja 2008. godine zabilježilo pozitivnu, ali i vrlo blagu stopu rasta (0,2%). Time su potvrđena očekivanja da su negativni trendovi i u ovoj djelatnosti dosegnuli svoje dno. Uz realan pad i treće tromjesečje za redom, najveći negativan doprinos došao je iz djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (-0,5%).

Prema sezonski prilagođenim podacima hrvatsko gospodarstvo je u odnosu na prethodno tromjesečje poraslo 1,3% što je uz Rumunjsku (1,4%) najviša tromjesečna stopa rasta u državama članicama EU. Prosječna tromjesečna stopa rasta EU u promatranom tromjesečju iznosila je 0,4%. Nastavno na tromjesečne rezultate sezonski prilagođena godišnja stopa rasta u Hrvatskoj je dosegnula 2,7%, dok je prosjek EU iznosio 1,9%.

"Izgledno je da će se rast gospodarstva, ali ipak uz blago nižu stopu, nastaviti i u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju implicirajući i potvrđujući realan rast na razini cijele godine od preko 1%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram