Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2015

ANALIZA: Hrvatska na začelju svjetske ljestvice talenata

POVEZANE OBJAVE:

Prema posljednjem izvješću IMD instituta za razvoj poslovnog upravljanja (Institute for Management Development) o svjetskoj ljestvici talenata 2015. u skupini od 61 zemlje, Hrvatska je zauzela 58. mjesto...

Izvješće ocjenjuje sposobnost zemlje da razvije, privuče i zadrži nadarene ljude kako bi stvorila bazu talentiranih pojedinaca koji su potrebni za uspješno poslovanje poduzeća u pojedinim gospodarstvima. Rangiranje je strukturirano prema tri ključna čimbenika.

Prvi se odnosi na ulaganje i razvoj u nadarene ljude u zemlji koje se očituje kroz javne investicije u obrazovanje te kvalitetu obrazovnog sustava (koji među ostalim, korelira s odnosom broja učenika i nastavnika/profesora). Drugi čimbenik je privlačenje talenata koji se očituje kroz sposobnost zemlje da zadrži svoje nadarene ljude te da privuče talentirane pojedince iz drugih zemalja. Treći čimbenik je spremnost zemlje da ispunjava zahtjeve tržišta rada za nadarenim ljudima odnosno bazi talentiranih ljudi.

Rezultati istraživanja se temelje na više od 30 pokazatelja, od kojih se jedan dio odnosi na statističke pokazatelje, dok je drugi dio dobiven putem anketnog istraživanja gospodarstvenika.

Hrvatska se u okviru prvog čimbenika koji pokazuje ulaganje i razvoj u talentirane ljude svrstala na 40. mjesto na ljestvici od ukupno 61 zemalja koje su ušle u istraživanje (s ukupnim javnim rashodima za obrazovanje na razini od oko 5% BDP-a). Prema druga dva kriterija (privlačenja talenata te spremnosti zemlje da ispuni zahtjeve tržišta rada za talentima) Hrvatska se svrstala na samo začelje ljestvice, zauzevši tek 58. mjesto.

Promatrajući kretanje u sveukupnoj ocjeni, ključno je za primijetiti da u razdoblju od 2009. do 2015. godine Hrvatska bilježi pogoršanje ranga na svjetskoj ljestvici talenata (od 46. mjesta u 2008. do 58. mjesta u 2015. godini). Premda je u odnosu na prošlogodišnje izvješće zabilježila stagnaciju, činjenica je da se Hrvatska tijekom proteklih šest godina sve više primicala samom dnu svjetske ljestvice talenata.

U ovogodišnjem izvješću prvorangirana zemlja je Švicarska, a slijede ju Danska, Luksemburg, Norveška, Irska, Nizozemska, Finska i Njemačka. Od zemalja novih članica EU, najbolje rangirana na svjetskoj ljestvici talenata je Češka (na 30. mjestu), slijedi ju Poljska (32.), Slovenija (38.), Slovačka (47.), Rumunjska (48.) te Mađarska (56.), stoji u analizi RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram