Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2015

Hrvatsko gospodarstvo raste brže od očekivanja, ali problema ima

Europska komisija povisila je procjenu hrvatskoga gospodarskog rasta za ovu godinu na 1,1 posto u odnosu na prognoze iz svibnja kada je očekivala rast od 0,3 posto, ali je pozvala na provedbu strukturnih reformi kako bi se zaustavio rast javnog duga...

Prema procjenama Komisije, iduće godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) trebao bi se ubrzati na 1,4, posto, a 2017. godine na 1,7 posto.Komisija je procijenila i da bi proračunski deficit trebao s prošlogodišnjih 5,6 posto BDP-a ove godine pasti na 4,9 posto, a sljedeće na 4,7 posto te 2017. na 4,1 posto. Javni bi dug, pak, prema procjenama EK, do kraja ove godine trebao porasti na 89,2 posto BDP-a, iduće bi godine mogao dosegnuti 91,7 posto, a u 2017. 92,9 posto BDP-a.

I Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podignula je prognozu rasta hrvatskoga gospodarstva za 2015. na 0,9%, a potvrdila je postojeću prognozu o rastu od 0,5% u 2016., pokazuju danas objavljene regionalne prognoze. Očekivani povratak rastu podupiru turistička sezona koja je bila bolja nego što se očekivalo, snažnija vanjska potražnja i niže cijene nafte, navodi EBRD. Očekuju ipak da će unatoč poboljšanju poslovnog raspoloženja ulaganja ostati slaba, što prema njihovu mišljenju signalizira preostale strukturne slabosti. EBRD za gospodarstvo regije u cjelini prognozira da će usporiti rast na samo 0,2 posto u ovoj godini, s 1,8 posto u 2014. U idućoj godini očekuju umjeren rast od 1,6 posto, uz napomenu da potvrđene proljetne prognoze maskiraju razlike među pojedinim regijama.

'Današnje prognoze pokazuju da bi hrvatsko gospodarstvo trebalo ponovno rasti nakon šest godina recesije. Ekonomske prognoze Komisije predviđaju rast od 1,1 posto BDP-a ove godine, s ubrazanjem na 1,7 posto 2017., zahvaljujući većoj vanjskoj potražnji glavnih hrvatskih trgovačkih partnera i većoj domaćoj potražnji. U okruženju usporavanja globalne ekonomije, od iznimne je važnosti pojačati temelje gospodarstva kroz strukturne refome i smanjenje vrlo visokog javnog duga koji bi, bez odlučne akcije, mogao dosegnuti skoro 93 posto BDP-a 2017. godine', rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis. Rast gospodarstva na razini EU-a trebao bi se ove godine malo ubrzati i iznositi 1,9 posto, za razliku od prošlogodišnjih 1,4 posto. U svim zemljama članicama, Komisija predviđa ove godine rast BDP-a osim u Grčkoj, gdje bi gospodarstvo trebalo pasti za 1,4 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram