Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2015

Combis Finance Day: U fokusu "Big Data" i novi poslovni model kartičnog poslovanja

Na osmom Combis Finance Dayu koji se u četvrtak održao u hotelu DoubleTree by Hilton Zagreb, u partnerstvu s tvrtkom Cisco, predstavljena su poslovna i tehnološka rješenja za financijsku industriju...

"Ove smo godine pripremili uistinu mnoštvo zanimljivih tema koje su se kretale oko dvije bitne odrednice koje danas prepoznajemo u poslovanju financijskih institucija. Jedna od njih je Big Data analitika, stoga smo našim prezentacijama nastojali pokazati stvarne prednosti korištenja velikog broja vrijednih podataka. Drugu temu čine mnoga pitanja koja sa sobom nosi nova EU regulativa o međubankovnim naknadama za platne transakcije na temelju kartica, a odgovor smo našli u novom poslovnom modelu koje je osmislio Combis", rekao je Ivan Maričević, direktor sadržaja Combis
Finance Daya.

Maričević je pojasnio kako je Combis u suradnji s HT-om pripremio poslovni model koji nudi infrastrukturu terminala po IaaS (Infrastructure as a Service) modelu te na taj način omogućava značajno niže troškove kartičnog poslovanja.

Predstavljen je i Husky, jedinstvena Combisova Big Data platforma koja omogućava korisnicima da sigurno monetiziraju velike količine podataka koje su generirane transakcijama kreditnih kartica, mobilnim bankarskim aplikacijama, ali i samim korištenjem mobitela.

Na Combis Finance Dayu predstavljene su Cisco ACI arhitektura za siguran data centar te Cisco inteligentna WAN mreža, bilo je riječi o izazovima u upravljanju sigurnosnim politikama mrežnih uređaja i predstavljen je i HT DRaaS - Disaster Recovery as a Service, usluga Hrvatskog Telekoma koja uz ekspertizu Combis tima nudi prvo rješenje za Disaster Recovery na tržištu prema as a Service modelu.

Istraživanje Combisa koje je među sudionicima provedeno pred ovo događanje pokazalo je kako Big Data analitika privlači sve više pozornosti - 92 posto ispitanika smatra kako će Big Data analitika potaknuti nove poslovne modele koji mogu doprinijeti uspješnosti kompanije, dok 64 posto ispitanika planira realizaciju Big Data projekta u ovoj i slijedećoj godini. Očigledno je kako je na financijskoj industriji da u idućem periodu premosti iskazani nesrazmjer između prepoznatog potencijala Big Data analitike te planiranih aktivnosti i budžeta u ovom segmentu.

"Primjene Big Date su brojne, od optimizacije radnog vremena poslovnica i lokacija bankomata, boljeg upravljanja procjenama rizika, povećanja marketinških i prodajnih mogućnosti, osiguravanja zadovoljstva klijenata te posredno njihove lojalnosti, pa sve do prevencije prijevara odnosno zaštite poslovanja, stoga ne čudi velik interes za Big Datu", komentirao je rezultate Maričević.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram