Zatvori
Poslovni Puls
04/11/2015

Što u Moskvi "kuhaju" Putin i emir Kuvajta?

Posjeta emira Kuvajta Sabaha el-Ahmeda el-Sabaha Rusiji ima veze s padom svjetskih cijena nafte. Dijalog s Moskvom o ovoj temi je jedan od prioritetnih zadataka za monarhiju Perzijskog zaljeva, smatra predsjednik Centra za strateška istraživanja „Rusija –islamski svijet” Šamil Sultanov...

U utorak, 3. studenog, press-služba Kremlja je priopćila da će od 9. do 11. studenog emir Kuvajta Sabah-el-Ahmed el Sabah na poziv ruskog predsjednika boraviti u Rusiji. Prema informaciji Kremlja, na dnevnom redu razgovora bit će ključna pitanja rusko-kuvajtskih odnosa.

„Prvi i glavni razlog posjete emira Kuvajta Rusiji je isti razlog zbog kojeg nas je posjetio princ Saudijske Arabije. To je pad cijena nafte koji se odražava na sve zemlje proizvođače nafte”, izjavio je Sultanov za RIA „Novosti”. On je dodao da je Kuvajt jedna od onih zemalja koje su zabrinute zbog sadašnje situacije na svjetskom tržištu nafte i da konzultacije o ovom pitanju imaju „veliki značaj”.

„To je posebno aktualno sada, kad su se pojavile prognoze da bi u sljedećih šest mjeseci cijene nafte mogle pasti ispod 40 dolara po barelu. I Saudijska Arabija i Kuvajt su suočeni s deficitom budžeta bez presedana, kakvog nije bilo posljednjih 20-25 godina. S obzirom da je Rusija najveći proizvođač nafte, konzultacije s njom o ovom pitanju su glavna tema”, objasnio je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram