Zatvori
Poslovni Puls
04/11/2015

Gasi se srpska državna novinska agencija "Tanjug"

Ravnateljica srpske novinske agencije Tanjug Branka Đukić obavijestila je u utorak članove kolegija i predstavnike sindikata te kuće da je Tanjug 31. listopada službeno prestao postojati i bit će izbrisan iz registra Agencije za privredne registre...

Prema neslužbenim informacijama agencija će raditi do kraja ovog mjeseca, a zaposleni će dobiti otpremnine, potvrdilo je više izvora iz Agencije za srpski list Danas.

Po tumačenju koje je Udruženje novinara Srbije (UNS) neslužbeno dobilo iz Vlade, gašenjem agencije i prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug u ponoć 31. listopada 2015. prestala su vrijediti i sva prava na prijenos dionica bez naknade na zaposlenike.

Naime, rok za privatizaciju medija u vlasništvu države i lokalnih samouprava istekao je u ponoć 31. listopada, a prema Zakonu o javnom informiranju i medijima svi mediji koji u roku nisu dobili novog vlasnika bit će privatizirani besplatnom podjelom kapitala bivšim i sadašnjim zaposlenima ili će biti ugašeni.

Da je postupak prijenosa dionica kapitala pokrenut odmah po okončanju drugog kruga privatizacije, 7. listopada, prije prestanka važenja Zakona o Tanjugu, zaposleni u ovoj agenciji mogli bi ostvariti prava koja im pripadaju po zakonu.

Udruženje novinara Srbije UNS poziva Vladu Srbije i Ministarstvo kulture i informiranja da ne gase nacionalnu novinsku agenciju "koja je prepoznatljiv brend Srbije i bivše Jugoslavije u svijetu".

"Najmanje što mogu i trebaju učiniti jest da omoguće ista prava zaposlenima u Tanjugu kao novinarima i medijskim radnicima drugih medija u privatizaciji, da im omoguće da pod ravnopravnim uvjetima uđu u tržišnu utakmicu s drugim agencijama“, navodi se u priopćenju UNS-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram