Zatvori
Poslovni Puls
27/10/2015

Kolovoz donio rast prosječne plaće

Prema prvim podacima DZS-a, prosječne bruto i neto plaće u kolovozu su zabilježile mjesečni pad dok su na godišnjoj razini nastavile s pozitivnim stopama rasta...

Tako je prosječna nominalna bruto plaća u kolovozu iznosila 8.058 kuna što je 11 kuna manje u odnosu na srpanj (pad od 0,1%). Istovremeno, na godišnjoj razini je zabilježila rast za 120 kuna te je nominalno veća za 1,5% u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Potpomognuta deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene, u realnom izrazu prosječna bruto plaća u kolovozu je porasla za 2,1%.

Prosječna isplaćena neto plaća za kolovoz iznosila je 5.712 kuna odnosno 4 kune manje u usporedbi s prethodnim mjesecom. Premda je na mjesečnoj razini nominalna neto plaća zabilježila blagi pad od 0,1%, u odnosu na prošlogodišnji kolovoz viša je za 196 kuna odnosno 3,6%. Razmjerno značajnom godišnjem porastu neto plaće u realnom izrazu pozitivno su doprinijeli učinci negativne godišnje stope inflacije te izmjene Zakona o porezu na dohodak. Potpomognuta deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene, u realnom izrazu prosječna neto plaća u kolovozu je porasla za 4,2%.

"Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta realnih neto plaća, koje će biti podržane niskom inflacijom te učinkom poreznih izmjena u Zakonu o porezu na dohodak koje su na snazi od početka godine", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram