Zatvori
Poslovni Puls
22/10/2015

Tele2 Hrvatska bilježi pad prihoda i dobiti

Tele2 Hrvatska u trećem je tromjesečju ove godine ostvarila 181 milijun kuna prihoda od usluga krajnjim korisnicima ili milijun kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) niža za 16,4 milijuna te iznosi 43,6 milijuna kuna, izvijestili su iz te tvrtke...

U švedskim krunama EBITDA, uz uračunate tečajne razlike, iznosi 54 milijuna kruna i manja je za 28 posto u usporedbi 75 milijuna kruna EBITDa iz trećeg prošlogodišnjeg kvartala.

Neto prihod od prodaje u švedskim krunama u trećem tromjesečju ove godine, uz uračunate tečajne razlike, manji je 6 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i iznosi 377 mil. švedskih kruna (oko 304 milijuna kuna), naprema lanjskih 402 milijuna kruna.

U prvih devet mjeseci prihodi Tele2 Hrvatska iznose 1,013 milijardi kruna i manji su za 4 posto ili za 44 milijuna kruna nego u istom lanjskom razdoblju. EBITD je pak manja za 19 posto i iznosi 109 milijuna kruna naprema lanjskih 135 milijuna kruna.

Rezultati Tele2 Hrvatska objavljeni su u Stockholmu u sklopu rezultata matične švedske kompanije Tele2 AB. Napomenuvši da se radi o privremenom izvješću za treći kvartal, iz Tele2 Hrvatska ističu da su na dobit u ovogodišnjem trećem tromjesečju negativno utjecali veći troškovi naknada za radio frekvencijski spektar.

Tele2 Hrvatska je u trećem ovogodišnjem tromjesečju, zahvaljujući jakoj turističkoj sezoni, zabilježio znatno više novih korisnika nego u istom kvartalu prošle godine: 66.190 naspram 33.034. Tako je tvrtka treće tromjesečje zaključila s više od deset tisuća korisnika ili s njih 885.542.

Na razini grupe dobit švedskog telekomunikacijskog operatora u trećem tromjesečju smanjena je zbog ulaganja u Nizozemskoj, pa su i prognoze o ovodišnjoj dobiti blago snižene.

U razdoblju od srpnja do rujna dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) manja je pet posto u odnosu na isto lanjsko razdolje i iznosi 1,6 milijardi kruna (169,7 milijuna eura), što u kompaniji objašnjavaju nastavljenim ulaganjima u Nizozemskoj i padom u segmentu fiksne telefonije. EBITDA marža time je kliznula s prošlogodišnjih 26 na 24 posto.

Neto prihodi povećani su u trećem tromjesečju tri posto, na 6,8 milijardi švedskih kruna, poduprti prihodima od mobilnih podatkovnih usluga i prodaje opreme uoči lansiranja na nizozemskom tržištu, dodaje se.

Tele2 je odlučio već ove godine ponuditi usluge putem nove mreže četvrte generacije na nizozemskom tržištu a zbog pratećih su ulaganja snizili prognozu godišnje EBITDA s dosada prognoziranih 5,8 do šest milijardi kruna na 5,6 do 5,8 milijardi kruna.

Objašnjavajući blago sniženu prognozu, nova predsjednica uprave i izvršna direktorica kompanije Allison Kirkby, koja je početkom rujna zamijenila na toj poziciji Matsa Granryda, najavljuje za četvrto tromjesečje ulaganja od 100 do 200 milijuna kruna u lansiranje usluga vezanih za mrežu četvrte generacije u Nizozemskoj. Podsjeća i da u iduće tri godine planiraju godišnje uštediti milijardu kruna u sklopu najavljenog programa smanjenja troškova Challenger.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram