Zatvori
PoslovniPuls
22/12/2021

Hrvatski Telekom predstavio digitalni muzej posvećen mobilnoj tehnologiji

Hrvatski Telekom predstavio je interaktivni digitalni muzej posvećen istaknutim povijesnim trenucima.

Pokretanjem prve komercijalne mreže MOBITEL prije tri desetljeća, upućeni su i prvi pozivi u povijesti hrvatske mobilne telefonije, a pretplatnički broj korisnika sadržavao je pozivni broj 099 i jedinstveni šesteroznamenkasti broj. Mobilni telefoni koji su se u početku koristili u prvoj hrvatskoj mreži bili su masivni uređaji težine nekoliko kilograma, mogli su se koristiti u vozilu i izvan njega te su donijeli slobodu u govornoj komunikaciji kakva prije nije postojala. I dok je tada postojalo tek dvjestotinjak mobilnih uređaja u Hrvatskoj, danas ih se u prosjeku dnevno proda oko milijun u cijelome svijetu.

Sve su ovo zanimljivosti koje se mogu saznati u sklopu digitalnog muzeja Hrvatskog Telekoma koji se nalazi na web stranici. U interaktivnom muzeju koji sadrži relevantne muzejske prikaze može se pogledati izložba „U potrazi za prvim mobitelom“ u kojoj je prikazan dio postava HT Muzeja pošte i telekomunikacija u Zagrebu. Autori izložbe su Vesna Lipovac, viša kustosica u HT muzeju i Goran Rajič, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.

"„HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. Pošto se ove godine obilježava tri desetljeća od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, htjeli smo našim građanima približiti taj važan događaj na inovativan način. Ponosni smo što smo u virtualni prostor uspjeli prenijeti djelić fundusa HT muzeja koji broji preko 70.000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti“, poručila je Vesna Lipovac iz HT muzeja.

Puštanjem u rad komercijalne mreže 1991. godine koja se podudara s podudara sa stvaranjem neovisne demokratske Republike Hrvatske, označen je početak razvoja javno dostupne mobilne telefonije na našim područjima, čime je omogućena globalna dostupnost, navodi se u priopćenju iz HT-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram