Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2015

Breitling - legendarni švicarski satovi koji ne izlaze iz mode

Od samog osnutka tvrtke, pa sve do danas, Breitling satovi su usko povezani sa civilnim i vojnim zrakoplovstvom, pilotima i svim mogućim načinima letenja. Kako je kod letenja izuzetno važno da su satovi pouzdani i precizni kako bi piloti u svakom trenutku imali točne informacije, Breitling je baš zahvaljujući svojim kvalitetnim i preciznim satovima, koje testira u najsurovijim uvjetima, brzo stvorio ime...

Povijest Breiltinga se počela pisati daleke 1984. godine kada je Leon Breitling u Saint-Imieru u planinama Švicarske otvorio radionicu specijaliziranu za izradu kronografa i preciznih mjerača za znanstvene i industrijske svrhe. Kako se posao brzo širio, Breitling tvrtku osam godina kasnije seli u La Chaux de Fonds, centar Švicarske industrije satova u to doba. Breilting se u povijesne stranice upisuje 1915. godine kada proizvode prvi ručni sat kronograf te njime opskrbljuju pilote čime počinje njihova suradnja sa zrakoplovnom industrijom. Samo osam godina kasnije Breilting prvi u svijetu proizvodi i kronograf jednim dugmetom koji vraća štopericu na početnu poziciju, a 1934. proizvode i prvi kronograf sa dva dugmeta koji ima sve funkcije kao i današnji kronografi! Da su prvi izbor među pilotima potvrdili su, iako su u međuvremenu postali službeni dobavljači satova za RAF i američko zrakoplovstvo, konačno i 1952. godine kada je izbačen Navitimer, sat za kalkulaciju plana leta koji je davao sve potrebne informacije potrebne za letenje.

Kao što smo već spomenuli, Breilting je poznat po kvalitetnim satovima, a da bi zadržali kvalitetu i pouzdanost, švicarski proizvođač konstanto obavlja testove. Tako su kućišta napravljena da budu robusna i izdržljiva a u proizvodnoj fazi podnose 435 tona pritisaka. Nakon proizvodnji kućište prolazi još kroz 15 operacija poliranja koja se rade ručno. Mehanizmi koji se ugrađuju u sad prolaze čak 41 kontrolu kvalitete, a brojčanici prolaze čak kroz 50 operacija!

Breilting je inače jedini brend u svijetu koji u svoje satove ugrađuje isključivo kronometar mehanizme, što posebno iskače ako se uzme u obzir da su samo 5% satovi koji se proizvedu u Švicarskoj kronometri!

Breitlingova kolekcija se dijeli na pet osnovnih linija – Navitimer, Winrider, Professional, Aeromarine i Breitling for Bentley. Navitimer je Breitlingov ponos jer je riječ o satu koji je puno više od kronografa. Navitimer je pravo navigacijsko računalo koje je zahvaljujući klizećem prstenu sposoban za kalkulaciju mjerenja potrebnih za vrijeme leta te je ujedno i službeni sat AOPA, najveće svjetske udruge pilota. Iz Windrieder kolekcije dolazi i njihov najprodavaniji model, model razvijen u suradnji s akrobatskom letećom skupinom Frecce Tricolori. Ovi su modeli naslijedili njihov originalni styling od chronomata, pravog lidera u Breitling kolekciji. Professional satovi su specijalno rađeni za svijet zrakoplovstva te u sebi sadrže samo najbolju tehnologiju, dok su Aeromarine satovi namijenjeni širem krugu korisnika koji žele visoko kvalitetan instrument i pod najtežim uvjetima na zemlji, moru ili zraku. I na kraju, Breitling for Bentley je kolekcija posvećena svijetu automobila a predstavlja suradnju dva velika brenda – Breiltinga i Bentleya.

Breitling satovi nisu jeftini, što se i ne može očekivati s obzirom na kvalitetu i materijala te njihovu preciznost i izdržljivost. Raspon cijena je od 30.000 kn pa do 300.000 kn, ali ukoliko ikada dođete u posjed ovog sata, znajte da ovi satovi vrijede i više od onoliko koliko su plaćeni!

Izvor: Kult

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram