Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2015

Česi zainteresirani za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo

„Iako je češko tržište zanimljivo za hrvatske izvoznike, izvozni su rezultati nedovoljno iskorišteni. Razvoj suradnje ima veliki potencijal. Posebno u industriji metala, inženjeringa, proizvodnji automobilskih dijelova te građevinarstva, poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, energetici, projektima zaštite okoliša te brodogradnji“, naglasila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj otvarajući Hrvatsko–češki gospodarski forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori...

Čagalj je naglasila kako trendovi pokazuju da postoji prostor za poboljšanje i unapređivanje međusobne gospodarske suradnje. „Kroz naše zajedničko članstvo u EU, ali i s potenciranjem suradnje kroz os Adriatic-Baltik, strateški plan podržan od Europske komisije, možemo otvoriti i potpuno nove mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa, posebno na području energetike“, zaključila je Čagalj.

Forum je održan u sklopu službene posjete češkog ministra vanjskih poslova Lubomira Zaoraleka Republici Hrvatskoj, a koji je predvodio i gospodarsko izaslanstvo čeških tvrtki koje su održale poslovne razgovore s hrvatskim tvrtkama.

Zaoralek je na Forumu izjavio da je Hrvatska tradicionalno važan trgovinski partner Češkoj, a u međusobnoj robnoj razmjeni bilježi se eksponencijalni rast izvoza i uvoza. „U Republici Hrvatskoj vidimo vjerodostojnog i stabilnog partnera te želimo dobre odnose produbiti i investicijama u hrvatsko gospodarstvo“, istaknuo je češki ministar vanjskih poslova.

Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova RH, smatra da Hrvatsku i Češku uz zajedničku tradiciju, kulturu i povijest vežu mnogi zajednički interesi te da zajedničkim nastupom na tržištu možemo te zajedničke interese pretvoriti u ekonomski uspjeh. „Izgrađujući partnerske odnose, suradnju hrvatskog i češkog gospodarstva potrebno je razvijati te unapređivati u području energetike i infrastrukture, korištenja luke Rijeka, turizma, a perspektivna je suradnja u prehrambenoj, drvnoj i tekstilnoj industriji, farmaceutici, zaštiti okoliša i drugim područjima“, istaknuo je Klisović.

Voditelj odjela za energetiku u Sektoru za energetiku i zaštitu okoliša HGK Krešimir Štih upoznao je češke gospodarstvenike sa sektorom energetike. „Neophodni rast hrvatskog gospodarstva potaknut će i rast potrošnje energije pa se stoga očekuju i nove investicije upravo u energetskisektor u infrastrukturu, ali i u generacijske objekte: plinovode, skladišta plina, terminal ukapljenog prirodnog plina, termoelektrane, povećanje kapaciteta postojećih hidroelektrana i obnova rafinerijskih kapaciteta“, zaključio je Štih.

Zamjenik direktora Sektora za međunarodnu suradnju Industrijskog saveza Češke Republike Pavel Fára, predstavio je desetak čeških tvrtki iz područja informacijske i telekomunikacijske tehnologije i elektronike, proizvodnje generatora i opreme za elektrane, zdravstvene usluge, zbrinjavanje otpada, tekstilne industrije, vojne opreme te graditeljstva, koje su održale poslovne razgovor s hrvatskim tvrtkama Ines Obradović, predstavnica Sektora za međunarodne poslove HGK, predstavila je mogućnosti investiranja u hrvatsko gospodarstvo dok je Stanislav Kazecky, potpredsjednik Industrijskog saveza Češke Republike rekao je da Hrvatska za Češku Republiku predstavlja važnog ekonomskog partnera, ali i prijatelja sa mnogo zajedničkih interesa, uz napomenu da izvoz Češke na hrvatsko tržište bilježi skoro 4 milijuna € za 2014.

Inače, vrijednost robne razmjene između Hrvatske i Češke bilježi 553 mil. € za 2014. od čega 157 mil. € otpada na izvoz, što čini 1,5% cjelokupnog hrvatskog izvoza. U periodu između 1993. I 2014. ostvareno je 29.9 milijarde € stranih investicija, od čega 313.6 milijuna € podrazumijeva investicije Češke Republike, što Češku stavlja na 15. mjesto najvećih investitora u hrvatsko gospodarstvo.

Prošle je godine zabilježen i dolazak više od 660.000 čeških turista, što je 1,42 posto više nego u 2013. godini, koji su ostvarili 4,6 milijuna noćenja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram